Fotografija: Claudio Veneroni

Lider i gitarista legendarne grupe Television Tom Verlejn (Verlaine) preinuo je u 73. godini u Njujorku. Njegovu smrt potvrdila je Džesi Paris Smit (Jesse Paris Smith), ćerka Pati Smit (Patti Smith), koja je u saopštenju za medije rekla da je Tom podlegao “kratkoj bolesti” u subotu 28. januara. “Umro je mirno u Njujorku,” napisala je, “okružen bliskim prijateljima. Njegova vizija i njegova mašta će nam nedostajati.”

Rođen u Nju Džersiju kao Tomas Miler (Thomas Miller), Verlejn je bio motivisan da se posveti gitari nakon što je kao adolescent čuo “19th Nervous Breakdown” grupe The Rolling Stones. Upoznao je dugogodišnjeg saradnika Ričarda Hela (Richard Hell) dok je bio u internatu u Delaveru odakle će uskoro zajedno pobeći u Njujork, gde ga je Bob Dilan (Dylan) nadahnuo da prihvati svoje novo ime – koje je pozajmio od poznatog francuskog pesnika Pola Verlena (Paul Verlaine).

Inspirisani lokalnom pank legendom Terijem Orkom, 1972. godine Verlejn i Hel osnivaju Neon Boys sa bubnjarom Bilijem Fićom (Billy Ficco). U roku od godinu dana promenili su ime u Television i angažovali Ričarda Lojda (Richard Lloyd) na gitari. Hel će otići dve godine kasnije (zamenio ga je Fred Smit na basu), a grupa je objavila svoj debi album, Marquee Moon, 1977. godine.

Umjereni uspeh doneo je tek drugi album Adventure iz 1978., kad su se zaređale pohvalne kritike, dospevši na sedmo mesto britanske top liste. Bend se raspao kasnije te godine, što je dovelo do toga da Tom krene sa solo karijerom. Njegov istoimeni debi stigao je 1979. preko Elektre, a NME ga je tada uvrstio na 15. mesto najboljih albuma godine.

Nakon što je objavio još pet solo albuma, Verlejn se vratio u Television 1991., uspešno žonglirajući sa bendom i svojim sopstvenim nastojanjima sa strane. Godine 1992. objavio je dva albuma – istoimeni album s Televisionom (koji je na kraju bio njihov poslednji studijski album) i solo album Warm and Cool.

Iako Television nije objavio nikakav drugi materijal, ostali su aktivni sledećih godina, povremeno idući na turneje do 2019. Godine 2013. bend je otkrio da su u 2000-ima skoro dovršili “povratnički” album , snimivši 16 pesama toekom praznika 2007., ali ništa od tog materijala nikada nije isplivalo na površinu.

Nakon vesti o Verlejnovoj smrti, muzički svet počeo je oplakivati njegov odlazak. Majkl Stajp (Michael Stipe) iz sastava R.E.M. napisao je: “Izgubio sam  heroja”.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *