Michael Stipe iz benda R.E.M. sprema svoju dugo najavljivanu solo pesmu “Future If Future”. Numera će biti objavljena na 12″ singlu koji deli sa pevačicom Beatie Wolfe, ali disk neće biti štampan na tradicionalnom polivinil hloridu. Umesto toga, biće to prva komercijalno dostupna ploča na svetu napravljena od održive bioplastike.

Pesmu je na Bandcampu objavio Brian Eno koji je suosnivač ekološke dobrotvorne organizacije EarthPercent i Evolution Music. Stipe je najavljivao “Future If Future” koju je producirao Eno još 2018. kao podršku skupu March for Our Lives u Vošingtonu. Na drugoj strani ploče nalaziće se pesma “Oh My Heart”. Oba su snimka originalno bila dostupna za preuzimanje kao deo EarthPercent kampanje za Dan planete Zemlje, koja je uključivala muziku izvođača kao što su Hot Chip, Nile Rodgers, Big Thief, Peter Gabriel i mnogih drugih.

Bioplastičnu ploču razvila je Evolution Music—britanska muzička organizacija za održivost koja želi ponuditi rešenja za vinil koja ne koriste fosilna goriva. Sva sredstva od prodaje novog 12″ ići će u pet temeljnih područja rada EarthPercenta: ekološka muzika, energetska tranzicija, klimatska pravda, pravne i političke promene i zaštita prirode.

“Oduševljen sam što radim sa EarthPercentom i Evolution Musicom na ovom izdanju, zamišljajući pozitivnu inovaciju kroz delovanje”, rekao je Stipe u saopštenju za javnost. “Ova vrsta projekta temeljenog na mogućim rešenjima otvara puteve u svetliju budućnost.”


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *