Novi singl koji najavljuje drugo po redu studijsko izdanje benda AB RE je pred nama. Dostupan na svim digitalnim servisima od 15. maja, a podržan i adekvatnim animiranim video spotom – ONTI je spreman da nam se predstavi u najboljem svetlu.

ONTI, mitološko biće iz mašte ili odraz naše svakodnevnice – bend će nam ostaviti da intimno odlučimo sami. A na pitanje o nastanku pesme rekli su nam sledeće: “Nema recepta za pravljenje pesama, ali one skoro uvek nastaju na probama, tokom dugih i zabavnih seški na neku od predloženih tema. Predložak za Onti je došao na gitari. Najpre je usvojena čvrsta melodijsko-ritmička osnova, a onda je usledila igra njenog mestimičnog razbijanja, dekompozicije, traženja paralelnih melodija, sitnih ali inspirativnih doskočica, i poentiranje u snažnom eruptivnom i soničnom refrenu. Tu je brzo došao i tekst. Pesma je dugo svirana na probama, uz povremene otklone. Da odstoji. Sve ovo je trajalo otprilike par godina. Za Ab Re je svojstveno da vremenska dimenzija nije preterano važna odrednica kada se radi o autorskom izražavanju. Proces traje dokle god je to potrebno.”

Poseban izazov za članove benda je bio pronaći adekvatan video izraz koji bi dostojno reprezentovao ovu, čak i za Ab Re standarde neobičnu kompoziciju. Miloš Tomić, poznati reditelj animiranih filmova ujedno i sam poznavalac i zaljubljenik u muziku, doživeo je ONTI kao svojevrsni izazov i prihvatio poziv za saradnju sa Ab Re na izradi animiranog videa. Rezultat je originalno i jedinstveno umetničko audio-video ostvarenje koje će nas uvući u svoj čarobni svet imaginacije, pozivima za gledanjem i slušanjem iznova i iznova, i još jedanput i opet i ponovo…

Bend je pesmu snimio u sopstvenoj organizaciji, u vlastitom tonskom studiju uz veliku pomoć producenta i tonskog snimatelja Lazara Arsovića, koji se zajedno sa bendom angažovao i na
producentskom delu posla. Postupak snimanja je takodje zanimljiv za savremene uslove jer Ab Re i dalje insistira na snimanju uživo, gde ceo bend u studiju svira zajedno, dok se po potrebi naknadno vrše eventualne korekcije uz dodatna nasnimavanja po zahtevu aranžmana i produkcije. Na ovakav način snimak beleži autentičnu LIVE atmosferu, veruju članovi benda. Ovo uključuje neizbežno i sve nesavršenosti koje na ovakav način nastaju, ali upravo one omogućavaju autentičnost i živopisnost samog snimka.

Kao i prethodni, i novi album će biti objavljen pod etiketom Krokodil studija iz Pančeva. Novim singlom Ab Re još jednom opravdava kompliment koji im je nedavno uputila kritika etiketirajući sastav Ab Re kao kao srpski “jazz in opossition” bend. Njihov muzički izraz ostaje mešavina različitih stilova i uticaja.

 


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *