Nakon prethodno najavljenih headlajnera ovogodišnjeg Cittanova Blues Festivala, Filipa Sejsa (Philip Sayce), neizmerno talentovanog gitariste i pevača sa zadivljujućim rock/blues stilom, koji će na festivalu nastupiti 30. juna u sklopu evropske turneje, te Vlatka Stefanovskog, jednog od najuticajnijih, najinovativnijih i najcenjenijih gitarista, koji će sa svojim triom nastupiti dan kasnije, 1. jula, organizatori najavljuju, da na drugo izdanje festivala u Novigrad dolaze Baba Sissoko & Mediterranean Blues i Zoran Čalić Band.

Baba Sissoko dolazi na Cittanova Blues Festival 1. jula sa grupom Mediterranean Blues i donosi jedinstveni show sa jakim blues nijansama u kojem se tradicija upoređuje i stapa sa ritmovima afroameričke muzike sa vrhuncima afro beata, funka i psihodelije. Baba Sissoko je majstor tama bubnja, a takođe svira ngoni (lutnju sa četiri žice), balafon (vrsta marimbe), calebasse (udaraljke) te takođe peva. On održava živom muzičku tradiciju Malija, gde je rođen, a takođe uživa da svira sa muzičarima kao što su Habib Koité, Sting, Santana, Youssou N’Dour, Salif Keita i Aka Moon. Uz Baba Sissoko (vokal, tama, ngoni), grupu Mediterranean Blues čine: Eric Cisbani (bubnjevi), Angelo Napoli (gitara), Walter Monini (bas, prateći vokal), Alessandro De Marino (klarinet i klavijature) i Ady Thioune (udaraljke i prateći vokal).

Dan ranije, 30. juna, električni blues zvuk 21. veka na novigradski trg donosi Zoran Čalić Band. Uz Zorana Čalića (vokal, gitara) grupu čine Jernej Andrejaš (bas) i Benjamin Kovač (bubnjevi).

Cittanova Blues Festival

Drugi Cittanova Blues Festival održaće se od 28. juna do 1. jula 2023. u Novigradu. Ulaz je besplatan. Nakon nezaboravnog prvog Cittanova Blues, koji je Novigrad postavio na svetsku mapu
blues festivala, ove godine dolazi još veći i duži blues spektakl. Novigrad se krajem juna pretvara u blues grad, a uz svetske izvođače iz Kanade/SAD, Malija, Severne Makedonije i Hrvatske donosi i bogat prateći program.

Osim nastupa vrhunskih svetskih i domaćih blues izvođača na velikoj pozornici novigradskog glavnog trga koncerti će se održavati i na drugim lokacijama tokom dana. Tako ćete moći uživati u jutarnjoj kafi uz Blues Morning Coffee i ranovečernjim aperitivom uz Sunset Blues, a posle službenog koncertnog dela svake večeri održavaće se jam session u 9 Pub-Devetka. Ove godine premijerno će se održati blues challenge za bendove i izvođače na početku karijere, projekcije blues dokumentaraca, prezentacija muzičkih instrumenata, radionice, prodajna izložba ručno rađenih muzičkih gadgeta, a takozvani Blues Train povešće vas po lokalnim vinarijama.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *