Najnovijim albumom This Stupid World , američki legendarni indie trio iz Hobokena Yo La Tengo,  posle četiri decenije postojanja, subverzivno odolevaju zubu vremena, ubirajući lovorove vence od strane kritike. Album je dostupan na svim streaming servisima, a dostupan je i kao CD, crni i plavi vinil.

Naravno, vremena su se promenila za Yo La Tengo koliko i za sve ostale. U prošlosti, bend je često radio sa spoljnim producentima i aranžerima. Ovoga puta su sami stvorili album This Stupid World . A njihovo vreme testirano rasuđivanjem dovoljno je čvrsto da održi stvari u skladu sa visokim standardima benda, i dovoljno okretno da stvari učine novim.

Sledeća stvar vezana za This Stupid World : godinama Yo La Tengo nisu imali album koji zvuči kao da je sniman uživo. U osnovi gotovo svaku numere trio svira u cugu, odjednom i stiče se osećaj da se odigrava “ovde i sada”. Primer je prepoznatljiva kombinacija hipnotičnog ritma i spontane gitare na “Sinatra Drive Breakdown” ili stalan zvuk “Tonight’s Episode”, zatreperenog tunela zvuka koji se kreće napred. U muzici se oseća neposrednost, kao da je rastojanje između prvog rifa i konačnog proizvoda direktnije.

Pesme na This Stupid World su ipak putovanja. Primer je upijajuća, trodimenzionalna “Brain Capers”. Da bi konstruisao ovaj vrtlog, bend spaja akorde gitare, petlje na basu, udarce bubnjeva i razne iteracije Hablijevih i Kaplanovih glasova u promenljive slojeve. Jednostavnija, ali isto tako nabijena je završna pesma “Miles Away”. Dub ritam se krije ispod Hablijevog vokala, koji prevlači pesmu kao kad boja ostavlja svetle tragove. Kroz album, ovi dodiri, akcenti i iznenađenja intenziviraju svaki komad. To je retkost – ploča sirovog zvuka koja vam daje obilje detalja koje zahtevaju slušanje na dobrim slušalicama, kako bi ste sve uspeli da upijete.

 


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *