Osmo izdanje Festivala srpskog podzemlja održaće se 21. i 22. oktobra u SKCNS Fabrici, a organizatori su najavili novi kontigent izvođača koji će nastupati drugog dana festivala.

Među odabranima su Kratom, Tona, Larska, Pustoš, Claymorean, Scaffold i 3.A.M. Organizatori će Uskoro objaviti spisak svih potvrđenih izlagača koji će svoje ponude i radove predstaviti posetiocima u toku oba dana festivala. Takođe, podsećaju sve da su u toku prijave za slanje radova vizuelnih umetnika koji će biti izloženi u sklopu likovnog dela programa. Tema ovogodišnjeg vizuelnog dela programa je strip u svim svojim oblicima. Više informacija možete pronaći na sajtu fesivala.

Kratom je tročlani post hardcore, post punk/noise/alternative rock bend oformljen u Brutal Studiu u Novom Sadu. Bend je nastao pre dve godine i do sada je objavio jedan EP pod nazivom Narcissist, a trenutno rade na prvom albumu.

Posle duže koncertne pauze, TONA se vraća u velikom stilu! Sa obnovljenom postavom i novim albumom koji izlazi u oktobru, baš u vreme nastupa na Festivalu srpskog podzemlja! Svoju dugu odsutnost bend opravdava tajnom turnejom po južnoameričkim džunglama gde su se prepustili čarima lagodnog života. Svako ko ih je gledao uživo zna šta može da očekuje, furioznu mešavinu roka, panka i metala, jednom rečju, seks uživo.

Larska je kragujevački trio koji kombinuje različite uticaje (stoner, grunge, psych, shoegaze, hardcore, desert rock) u neobičnoj postavci – bubnjevi i dve bas gitare. Njihov masivni zid zvuka uz pregršt upotrebe efekata u osnovi podseća na dobro poznate sastave iz 70-ih i 90-ih, no Larska uspeva da dokazanim formulama doda lični pečat uz svež i drugačiji pristup. Larska svojim debi albumom Can’t Steal It 2019. pokazuje da ima zreo i izgrađen stil, a pohvale stižu sa svih strana, čemu svedoče brojne strane i domaće recenzije u kojima možete pročitati da je po svim parametrima reč o vrlo kvalitetanom albumu koji je slovio za jednog od domaćih kandidata za album godine.

Bend Pustoš je osnovan u martu 2019. godine ali je uživo aktivan tek od avgusta 2021. godine zbog rada na isključivo autorskim pesmama. Ove pesme su pretočene u album prvenac Suton koji će na ovogodišnjem Festivalu srpskog podzemlja biti predstavljen publici. Pustoš broji tri člana koji dolaze iz Inđije i donosi, po njihovom opisu, “epski atmosferični blek metal”.

Claymorean je heavy metal bend iz Lazarevca. Bend je nastao 2014. godine i do sada je objavio tri studijska albuma za Stormspell Records: “Unbroken”, “Sounds from a Dying World” i “Eulogy for the Gods”. Muzika benda se može okarakterisati kao spoj klasičnog i power metala, sa mnoštvom doom i epic uticaja. a nedavno je prestižni rok časopis Loudwire svrstao Claymorean u 10 najboljih novootkrivenih heavy metal bendova.

Scaffold je najstariji, aktivni domaći deathrash metal bend i ove godine slavi 30 godina postojanja. Prošle godine bend je objavio novi studijski album Codex Gigas čija je promocija trenutno u toku. Bend je nastupio na drugom po redu Festivalu srpskog podzemlja, a ove godine na njihov trideseti jubilej vraćaju se na dobro poznatu binu da još jednom publiku prodrmaju svojim nemilosrdnim i brutalnim metal zvukom.

3 A.M. (Tri sata iza ponoći) je muzička grupa ljudi čije se iskustvo proteže do početka devedesetih godina prošlog veka. Vinovnici su brojnih previranja i smena generacija i stilova koji su se nazivali hardcore zyukom, ali su ostali dosledni glavnim odlikama ovog pravca, beskompromisno rokanje i sirova poezija zaodenuta asfaltom. Bend je do sada objavio debi EP pod nazivom “Time for an awakening” a nastup na ovogodišnjem Festivalu srpskog podzemlja biće ujedno i premijerno predstavljanje publici u Novom Sadu.

 


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *