Don Antonio, italijanski trubadur, bivši član sastava Sacri Cuori, objavio je treće studijsko izdanje pod nazivom Colorama.

Colorama nas sve vraća instrumentalnoj muzici, svemirskom zvuku, među italijansku filmsku muziku, američke i afričke pustinje, granica i otkačenog folklora regije Emilija-Romanja. Čak i pre objavljivanja, muziku je preuzeo Netflix kao deo soundtracka njihove emisije FORTUNE SELLER: A TV SCAM.

Snimljen i komponovan sa toskanskim duom The Graces, kojeg čine bubnjar Piero Perelli i gitarista Luca Giovacchini u studiju Crinale – izgubljenom u padinama Emilije-Romanje – Colorama uzima najrazličitije zvukove sveta, prikupljenih tokom godina na turneji, kreirajući snažan stilski predložak.

Pre nego što se svet zaustavio 2020. godine Don Antonio je više od decenije bio na turneji po SAD, Velikoj Britaniji i kontinentalnoj Evropi sa sopstvenom sinematskom muzikom, najpre sa sastavom Sacri Cuori, a zatim kao Don Antonio sa pratećim bendom, takođe kao pratnja Alejandra Escoveda (njihova saradnja na ploči The Crossing takođe je dovela do gostovanja u emisiji This Morning na CBS televiziji, na televiziji BBC, emisiji Tiny Desk i drugima), Dana Stuarta iz Green of Red, Richarda Bucknera i drugih, kako na koncertima, tako i na albumima. U međuvremenu, bio je bavio se komponovanjem muzike za filmove, dokumentarce i reklame, a čak se pojavio u italijanskoj seriji L’Alligatore.

Moja muzika je uvek muzika za imaginarne filmove”, kaže Don Antonio, “i to je bila tako srećna okolnost da se ovaj album ukrsti sa zahtevima Netflixa dok je još uvek je bio u procesu snimanja, a onda je postao njegov deo”.

Wanna – Fortune Seller  je istinita priča o tv prodavačici koja je postala zvezda, a potom se našla u centru prevare koja je trajala godinama, da bi na kraju završila u zatvoru. “Njena priča je neverovatno mračna, duboka, srećna, tužna, tragična, epska, baš svakakva I odvijala se gotovo 30 godina. Stvarno je bio izazov pronaći zvuk za to. Veoma zabavan izazov”:

Don Antonio je bio zadužen za komponovanje originalne muzike za seriju, a u međuvremenu nekoliko pesama sa ploče Colorama prirodno su postale njen sastavni deo. Pesma Cinque Minuti di Te (gde se pojavljuje i italijanska pevačica Daniela Peroni) postala je glavna tema serije budući da taj štimung savršeno odgovara drami koju Wanna preživljava. Takođe, završna tema serije, Lyle (inspirisana likom iz Linčovog filma The Straight Story) nalazi se na listi pesama sa tog albuma sa svojom mirnom, gotovo western atmosferom.

Cinque Minuti di Te krade atmosferu iz velikih italijanskih pesama šezdesetih, u kombinaciji balskim ambijentom i stvara misteriju uz stihove i glas Daniele. Reč je o ljubavi i manipulacii, ljubavi i gubitku samopouzdanja, pogrešnim snovima. Ustvari, postoji skrivena tama koja je savršena za Wannu”.

Colorama je italijanska verzija world music žanra, lišena bilo kakvog osećaja “srećnog turiste”. Više se oslanja na istraživački duh koji skuplja “delove” tokom svojih putovanja, delove koji zatim postaju deo ličnog identiteta.

Sve što radim zasnovano je na muzici sa kojom sam se upoznavao tokom svojih putničkih dana, stvari koje sam voleo, koje sam polako uključivao u sopstveni jezik, čak i pomešan sa mojim lokalnim dijalektom, kao deo razvoja dnk. Noćni život Nigerije, bluz, filmska muzika, melodije, sve to postaje zvuk u tvojim mislima. Kada izađe onda postaje misterija, misterija koju još uvek volim da prigrlim”.

Povrh svega, Colorama je takođe povratak na bendovski način pristupa muzici, komponovanju, snimanju. Piero Pereli i Luca Giovacchini imaju ogromno međunarodno iskustvo, od svog benda sa pevačicom Emom Morton do saradnje sa imenima kao što su Glen Hansard, Dana Fuchs, Maurizio Geri i drugi.

Mislim da smo poprilično jedinstveni spoj. Prvi put kad smo se zadesili u istoj prostoriji, niko nije morao da kaže bilo šta, svi smo već bili povezani i u komunikaciji. U muzici to je magija”.

Magija sačuvana u procesu snimanja.

Bilo je od vitalnog značaja za zvuk ploče, posebno nakon ovih neverovatnih nekoliko godina, da se kolektivno vraćamo u istu prostoriju tokom čitavog dana. Uglavnom u izolovanom okruženju kao što je Crinale, gde je svaki trenutak dana posvećen muzici. To je jedini način na koji želimo da se stvara naša muzika. Definitivno smo više voleli tišinu od daljinske veze. Colorama je naš način da izađemo iz tišine”.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *