Nakon odličnih nastupa prošle godine na INmusic festivalu i klubu Drugstore u Beogradu, hvaljen od publike i kritike širom sveta tuareški sastav Tamikrest ponovo se vraća pred beogradsku publiku večeras u klub Zappa Baza sa početkom u 21h u organizaciji koncertne agencije Rock Svirke gde će promovisati aktuelni studijski album Tamotaït.

Kada je Tamikrest osnovan 2006. godine, svi muzičari su bili u ranim dvadesetim. Poreklom su iz regiona oko Kidala, grada na severu Malija. Svi su išli u školu Les enfants de l’Adrar u Tinzavatenu, maloj oazi usred pustinje, koju su finansirale evropske fondacije. Tu su budući članovi Tamikresta stekli osnovnu muzičku obuku.

Tamikrest na jeziku tamašeka znači spoj, veza, čvor, koalicija. Članovi grupe dolaze sa različitih meridijana (Mali, Niger, Alžir i Francuska). Želeći da u potpunosti preuzmu svoj tuareški identitet, našli su u pobunjeničkoj muzici Ihumar načine da to izraze.

Slučajan susret sa američko-australijskim bendom Dirtmusic na Festival au Desert 2008. godine, koji se održao u Esakaneu (oko 50 milja zapadno od Timbuktua), doveo je do prijateljstva i muzičke saradnje. Kada su Dirtmusic snimili svoj drugi album, BKO, u studiju u Bamaku (glavnom gradu Malija) 2010. godine, članovi benda Tamikrest pozvani su da sviraju na tom izdanju. Chris Eckman (Dirtmusic i The Walkabouts) je takođe producirao Adagh, prvi album Tamikresta.

Kroz poruku svojih pesama, Tamikrest želi da poeziju i kulturu Tamašeka učini dostupnim stanovnicima sveta većeg od prostranstva saharske pustinje.

Ulaznice za predstojeći beogradski nastup se još uvek mogu nabaviti po ceni od 2100 dinara, a pored toga, organizator koncerta, Rock Svirke agencija, pruža Vam mogućnost da osvojite 5×1 ulaznicu za večerašnju svirku ukoliko odgovorite tačno na nagradno pitanje koje glasi:

Kako se zove marokanska pevačica sa kojom je bend Tamikrest sarađivao na ploči Tamotaït?

Vaše odgovore možete slati na mejl office@rocksvirke.com do 12 časova.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *