Zvučna istorija džez majstorija


„Teško je opredeliti se samo za jedan omiljeni album sa čuvene etikete ‘Blue Note’. Možete li vi da odaberete samo jedan? Ne možete, tako sam i mislio. Toliko je vrhunskih snimaka, i to samo u bibap i hard-bap fazi, sa najboljim muzičarima svih vremena…”, rekao nam je čuveni basista Markus Miler. Onda se kratko zamislio i, kao da saopštava životno važnu odluku, rekao: „Album ‘High Step’ iz 1956. godine Džona Koltrejna i Pola Čembersa. Mada bih i Koltrejnov ‘Blue Train’ mogao ‘ladno da stavim na prvo mesto.

Opet, ako pogledamo šta je za ‘Blue Note’ snimio i objavio saksofonista Vejn Šorter – čista diskografska remek-dela u njegovom džez opusu – možda bi na prvo mesto top-liste trebalo staviti album ‘Speak No Evil’. A kad pomislim na Herbija, Blejkija, Horasa Silvera… Oh, od ovog biranja može i glava da zaboli.”

I Džordž Benson je bio u dilemi: „Album ‘Horace Silver and the Jazz Messengers’, Horasa Silvera, iz 1954. godine, premda bih na prvo mesto mogao da stavim i Arta Blejkija, koji je, takođe sa ‘Džez mesindžersima’ 1964. godine snimio kultno ‘Blue Note’ ostvarenje „Free for All”. Ako nastavim da nabrajam omiljena ‘Blue Note’ izdanja, plašim se da mojoj listi neće biti kraja…”, rekao nam je Benson, koji je u tom trenutku jednako bio nesiguran i oko izbora mokasina za koncert u „Sava centru”.

Čik Korija, jedan od najpopularnijih pijanista svih vremena, kaže da od tako teškog pitanja čovek može samo da se uhvati za glavu, jer on lično ima bar nekoliko desetina omiljenih „Blue Note” izdanja. „Skoro sve ‘Blue Note’ zvezde poznajem, a sa mnogima sam i svirao. Nije tu bilo loših muzičara, čak ni osrednjih. Finalnim studijskim snimcima prethodio je veliki broj svirki, svi su bili perfektno uvežbani. Zatim, albumi su snimani odjednom, u dva-tri sata intenzivnog muziciranja; zato je svaka nota i svaka improvizovana varijacija tako sirova, žestoka, autentična, nabijena kvalitetom i energijom”, kaže Korija za „Blic”. I još: „Nije bilo nasnimavanja instrumentalnih deonica, niti postprodukcijskog digitalnog remasteringa kojem nema kraja… Takvu kompozicionu i interpretativnu snagu i virtuoznost nemoguće je falsifikovati. Zato su muzičari sa ‘Blue Note’ albuma toliko superiorni. Među omiljenim mi je ‘The Genius of Modern Music’ pijaniste Telonijusa Monka, ali i Pauelov ‘The Amazing Bud Powell’. A čuveni ‘Blue Note’ inženjer zvuka Rudi van Gelder redovno je bio na mukama, jer je trebalo skratiti višečasovni vrhunski materijal.”

Naravno, naših sagovornici su u pravu: impresivna muzikalnost i virtuozitet instrumentalista glavne su komponente „Blue Note” albuma. Takođe, politika „Blue Note” etikete podrazumevala je i brigu o genezi novih džez formacija (hard-bap, fjužn…), ali i podsticaj podžanrova unutar jednog žanrovskog oblika. Tako „Blue Note” izdanja predstavljaju i materijalno svedočanstvo muzičkih vizija umetnika kao što su Herbi Henkok, Horas Silver, Telonijus Monk, Soni Rolins, Herbi Nikols, Bobi Hačerson, Art Blejki, Soni Klark i mnogi drugi. I najznačajniji muzičar 20. veka, Majls Dejvis, odsvirao je nekoliko sešna za „Blue Note” koji definitivno ima veliki značaj i izvan muzičke umetnosti jer promoviše suštinske etičke vrednosti i borbu za građanska prava crne Amerike. Poruka koju sve ove decenije šalje „Blue Note” glasi: univerzalnost džez muzike je iznad rasne getoizacije.

A sve je počelo kada su 1939. godine dvojica nemačkih emigranata jevrejskog porekla – Alfred Lajen i Frenk Volf – sa mnogo entuzijazma i uz skromna novčana sredstva, osnovali u Njujorku malu diskografsku kuću pod nazivom „Blue Note”. Iz Evrope su pobegli od užasa nacizma. U Njujorku ih je dočekao eho velike krize tridesetih godina prošlog veka… ali i pesnici harlemske renesanse i džez klubovi sa najboljim muzičarima na planeti. U okviru svoje menadžerske delatnosti, Lajen je producirao stotine i stotine albuma, usaglašavajući revolucionarne muzičke poteze i komercijalne motive. Za to vreme, Frenk Volf, art fotograf iz Berlina, ovekovečio je umetničku stvarnost „Blue Note” muzičara, na hiljadama foto-portreta i fotografija sa džez sešna. Pomagali su mu dizajner Rid Majls, ali i tada neafirmisani Endi Vorhol.

 

Omiljeni albumi srpskih džezera
Pitanje kojih bi pet albuma izdvojio kao remek-dela džeza, Miša Blam doživljava „kao rasističko” jer 7.000 LP-a ima njegova kolekcija, a svaki period svoje dragocenosti. Ipak, istaknuto mesto pripada prvoj džez ploči koju je dobio – „Jugment” Endžila Hila. Neobično mu je dragi i jedno izdanje RTS-a „Kvartet u Beogradu”, koncert sa „Kolarca” 1982. na kome je i sam učestvovao. U njegovom top-pet izboru je i „Sovjetski džez”, antologijsko izdanje koje okuplja džez autore od 1923. godine, „The Night of The Cookers” Fredija Habarda, jedno od remek-dela „Blue Note” i „Kelnski koncert” Kita Džereta. I Jovan Maljoković se seća svojih početaka i legendarnog džez kluba „Euridika” na Vračaru gde je došao do svoje prve džez ploče – „Monin” Arta Blekija. Omiljene su mu i „At Storwill” Čarlija Parkera, koga Maljoković smatra genijem, „My Funny Valentine” Majlsa Dejvisa, „Tanor Madness” Soni Rolins kvarteta i „Lush Life” Džona Koltrejna. Izbor Vasila Hadžimanova glasi: „Heavy Weather” grupe „Weather Report”, „Kind of Blue” Majlsa Dejvisa, „Interstellar Space” Džona Koltrejna, „Head Hunters” Herbija Henkoka i „Still Live” Kita Džereta.
M. Graf
 

J. Maljoković

 

V. Hadžimanov

 

M. Blam

Albumi za nezaborav
Mnogo je sjajnih albuma izašlo sa etiketom „Blue Note”. Verujemo da su na listi deset nezaboravnih albumi koji to zaslužuju. Baš kao što verujemo da bi to zaslužili i mnogi drugi albumi.
1. Various Artists „Blue Note’s Three Decades of Jazz, Vol.2: 1949-’59” (Majls Dejvis, Kliford Braun, Soni Rolins, Telonijus Monk, Art Blejki, Bad Pauel, Džimi Smit, Džon Koltrejn…)
2. Džon Koltrejn „Blue Train”
Horas Silver „Song for My Father”
Herbi Henkok „Maiden Voyage”
Vejn Šorter „Speak No Evil”
Art Blejki (&the Jazz Messengers) „Free for All”
Erik Dolfi „Out to Lunch”
Džo Henderson „Mode for Joe”
Leri Jang „Unity”
10. Mekoj Tajner „The Real McCoy”

 

Autor: Dubravka Ristić

Foto: FoNet, P. Petrović, G. Srdanov

Izvor: Blic Online

(Visited 65 times, 1 visits today)