Zoster – Imači kada


Zoster - Imači kadaPrvo što moram da kažem je da nikada u životu neku knjigu nisam bolje doživela i lakše čitala nego dok je u pozadini svirao novi album Zoster-a „Imači kada“. Radim ja to sa svakim albumom, to je moj lični merač da li album opušta ili drži tenziju. Baza za svako dalje detaljisanje. „Imači kada“ su legli potpuno. Možda i Zosterovci imaju neku sličnu metodu s obzirom da ovaj album neodoljivo podseća na Dorse, a ako ćemo da se osvrnemo na domaću scenu ili malo više na ex-yu scenu osetim Azru. Provlači se što tekstualno, što muzički. Ako su ovi Mostarci do sada bili okarakterisani kao reggae bend, sada to više nisu. Ali su zato vrlo hrabro duboko zakoračili u jazz, a velikim delom i u blues, specifičan blues, zosterovski blues.

Album odiše nekom opuštenošću i blagom dozom melanholije koja vas, suprotno od očekivanog, dovodi do pozitivnih osećanja ma koliko tekstovi nose određenu težinu. Ono što mi se posebno dopada u samim melodijama je ogromna količina korišćenih povišenih i sniženih tonova. To ovaj album čini potpuno čarobnim.

Osvrnuću se na nekoliko pesama. Iako nije prva na albumu, počeću od pesme „Bezbolnim palicama“. Nije moj favorit ovog albuma, sviđaju mi se trube, ali tekst…. Ok, odavno već svi znamo da je politička situacija apsolutno ista u celom regionu i to nije ništa novo. Ali tekst koji su momci dodelili ovom maršovskom (da, nije marsovskom nego ipak maršovskom) ritmu prosto razvlači osmeh na licu koliko je bolno realan.

A sad da se vratim na prvu pesmu, nazovimo je nosećom pesmom celog albuma „Imači kada“. Pesma koja se mogla vrlo lako naći na nekom od albuma Dorsa da živimo u šezdesetim godinama prošlog veka. Ali eto, nismo mi te sreće. Inače, nije jedina. Većina pesama bi mogle. U pesmi se pojavljuju klavijature koje do sada nisu bile karakterna crta zosterovske muzike. Na moju veliku radost, sada ih ima sasvim dovoljno.

Pesma „I manje zlo“ tekstualno je filozofska pesma. Jedan stih kaže „rođeni iz ljubavi rata, živimo u miru mržnje… i manje zlo je zlo.“ Zapišem tekst i pročitam ga kao pesmu na papiru, tužno, počnem da postavljam sebi neka pitanja. Pustim pesmu ponovo, negativna emocija nestane. Divim se ovim momcima kakav čaroban spoj muzike i teksta su napravili.

„Budi svoj“ – što sam više slušala ovu pesmu to mi je postajala draža i do kraja je postala favorit. Iskreno, nemam pojma zašto. Možda me onaj kratki deo akustične gitare na početku pesme i pre drugog refrena kupio potpuno, ali i nestandarni ritam, nežni deo klavijatura…ili možda baš sam tekst i naziv pesme koji želim da bude moj konačan zaključak celog albuma, ali i poruka svima koji čitaju: Budi svoj! Zosterovci su apsolutno uspeli u nameri da budu specifični, svoji. Zbog toga je uspeh zagarantovan.

Na ovom albumu nema pesama koje „i nisu baš nesto“. Svaka je odlična na svoj način ma koliko liče jedna drugoj. Na kraju bih još izdvojila pesmu „Štagod“ koja mi nekako melodijski najviše naginje na romantičnu pa je time zamalo bila favorit jer se najviše razlikuje od svih ostalih 10 pesama. Čista desetka za harmoniku u ovoj pesmi.

Godina je tek počela, očekujem sjajne albume u njoj. Ne znam zašto, predosećaj. Ali Zoster je na samom startu kod mene osvojio veoma visoke ocene i vrlo jake simpatije.

Album „Imači kada“ dobija čistu desetku. Iskreno se nadam da ćemo u skorije vreme imati priliku da ih čujemo uživo i u Srbiji.

Spisak pesama:

 • 1. Imači kada
 • 2. Sve u svoje vrijeme
 • 3. I manje zlo
 • 4. Budi svoj
 • 5. Izbjeglica
 • 6. Štagod
 • 7. Zijeva im se
 • 8. Bezbolnim palicama
 • 9. Žao mi je
 • 10. Vrijeme je
 • 11. Imači kada (bonus)

Novi album „Imači kada“ možete poslušati na http://www.gramofon.ba/zoster/.

(Visited 132 times, 1 visits today)