Zbogom Brus Li slave 20 godina postojanja koncertima u Novom Sadu i Beogradu


zbogom__brus_li_20gDoajeni alternativne scene Srbije, utemeljivači Pankburškog zvuka, muzičko-scenska atrakcija, grupa Zbogom Brus Li iz Novog Sada ove godine proslavlja svoj 20- ti rođendan.

Na rođendanskim koncertima predstaviće svoju novu ploču-Mini LP „Kokainka„, u izdanju Odličnog Hrčka, sa pet novih pesama, zatim fotomonografiju koju je umetnički uobličio Nebojša Reljin Feki i napokon, dokumentarno-igrani film o karijeri benda reditelja Miroslava Jovića Joce. Naslovna pesma „Kokainka i sledeća „Blou džab“ jesu pesme koje je komponovao poznati glumac, scenarista i muzičar Nikola Pejaković Kolja. Pesma „Kokainka“ je obrada čuvene ruske Kaljinke”. Iako na prvo slušanje ironična i šaljiva, pesma nosi jasnu poruku o narkoticima kao socijalnom problemu. Na B-strani ploče nalazi se i pesma inspirisana Lenjinovim posmrtnim maršem, pod
nazivom „Posprdni marš“, kao i pesma „Krmena„, inspirisana operom „Karmen“. Od pet numera tri su dueti pevača sa gostima. U prvom redu tu je Nikola Pejaković, zatim Bobo Knežević, kantautor iz Zagreba, kao i Peđa Vranešević, vođa legendarne Laboratorije zvuka. Bogatu listu gostujućih muzičara upotpunili su Voja Malešev, pevač benda Drum ‘n’ Zez i Killo Killo; Mira Draganić, Ceca Palada i Tijana Bogićević, Lazar Novkov, odličan klavirista s kojim bend sarađuje još od 1999. godine, Peđa Filipović, perkusionista a trubu je svirao Florian Cvetko Gstettner, iz Austrije. Mesta na kojima će se rođendanski nastupi održati su:

U Novom Sadu, klub „Fabrika“, u petak 23. novembra 2012.
U organizaciji Ustanove studentski kulturni centar.
Svojim nastupima će ovu zabavu učiniti većom prijateljski bendovi:

Rođendanski nastupi će biti uveličan gostujućim muzičarima – legendama starijih postava ZBL-a i muzičarima sa kojima su ZBL sarađivali. Kvalitetan zvuk i lajt šou će za ovu priliku obezbediti firma „Ozvuka i osveta“. Takođe nas očekuje i akcija prijateljskog udruženja Košnica. Čitav festival će svojim kamerama pratiti TV ekipa Radio Televizije Vojvodine. Cena karata je 200 dinara, a dobra zabava je zagarantovana.

U Beogradu, Gun Club, u petak 30. novembra 2012.
U organizaciji koncertne agencije Odličan Hrčak.
Na ovom festivalu će nastupiti bendovi prijatelji:

Zbogom Brus Li će i na ovom koncertu nastupiti sa gostujućim muzičarima. Profesionalnost i kvalitet Gun Kluba i vikend začinjen tradicionalnom zabijačkom nam i ovde obećavaju dobru rođendansku zabavu! Cena karata za ovaj festival je 400 dinara.

Zbogom Brus Li je nastao 1992. godine u Novom Sadu. Grupa kombinuje pank rok muziku sa vojvođanskom etno muzikom, dobijajući jedinstveni stil koji bend opisuje kao Pankburaška muzika. Članovi benda ukombinovali su klasične rok instrumente – gitara i bubanj, sa tradicionalnim vojvođanskim duetom – begeš (tradicionalni vojvođanski kontrabas) i tambura. Pored snažnog etno ska – panka, koncerti grupe Zbogom Brus Li su prepoznatljivi po melodičnim refrenima i višeglasnom pevanju a tekstovima kritikuju mnoge segmente našeg društva. Još jedna od karakteristika benda je šarolika odeća i obuća koja svakom nastupu daje poseban pečat. Ovako, šireći neobuzdanu pozitivnu energiju, Zbogom Brus Li uvek obećavaju dobru zabavu i nikoga u
publici ne ostavljaju ravnodušnim, često su nas namejali do suza.

Pored najnovijeg albuma „Kokainka“, bend je do sada izdao sledeće albume:

  •  „Zbogom Brus Li“ (1994) – Samizdat
  • „Penk Punk Pink Pank Ponk“ (1995) – L.V.O. Records
  • „Zlobro“ (1997) – Tarcus
  • „Hogli – Vogli Rok“ (1999) – Zmajeve Dečije Igre
  • „Penk Punk Pink Pank Ponk“ (1999, reizdanje) – B.L.U.E. Sound & Music
  • „Ukleti Salaš“ (2008) – PGP RTS
  • „Ratatatariteti“ (2008) – Flying Buffalo

U sadašnjem sastavu benda su: Nikola Petakovic SHAO PE LeeN – tamburica, Kosta Sivački  KOSTABAS – kontrabas, begeš, Branislav Smuk SMUK FU – gitara i  Slavko Matić SHAKA ZULUF  – vokal.

(Visited 79 times, 1 visits today)