Zatvoren Guitar Art festival


Dodelom nagrada naboljim mladim gitaristima, učesnicima Međunarodnog takmičenja 11. Gitar Art festivala i svečanim završnim koncertom, u Kolarčevoj zadužbini zatvoren je ovogodišnji Guitar Art festival.

Prema oceni direktora GAF-a Boška Radojkovića, i ovaj jedanaesti praznik gitarskog zvuka u našoj prestonici protekao je u znaku „maksimalne publike“.

Na koncertu Paka de Lusije oboren je rekord Centra „Sava“ po broju posetilaca, a na koncertima u Kolarčevoj zadužbini ljubitelji klasične gitare za jedno veče slušali su i po četiri izvođača do kasnih ponoćnih sati.

Tradicionalno na svečanom zatvaranju festivala pre koncerta održana je manifestacija uručenja nagrada najboljim takmičarima. Ove godine bilo je preko 90 takmičara u šest kategorija, najviše u dve najstarije, petoj i šestoj.

Ukupno je dodeljeno 18 nagrada a ceo fond je oko 20 000 evra. Prvu nagradu u najstarijoj kategoriji 1.000 evra, gitaru ručne izrade „Manuel KontrerasI“ iz Španije, u vrednosti od 6.000 evra, Savarez poklon paket i koncerte na festivalima Kunstmuzeum Bon 2010, Gitar Art laureati i Gitar Art festival 2011.godine, dobio je mladi gitarista iz Rumunije Edvard Leata.

Prvonagrađeni iz pete kategorije je Pjotr Przedbora iz Poljske, iz četvrte kategorije naš Mihajlo Đorđević, treće Uroš Marković iz Srbije. Pobednik druge kategorije je Belmin Okanović iz Bosne i Hercegovine a prve kategorije naša Marija Grujić.

Nakon uručenja nagrada, pobednica prošlogodišnjeg takmičenja Sabrina Vlaškalić, održala je koncert kao što će to naredne godine kao sastavni deo nagrade uraditi rumunski gitarista Leata.

Na završnoj večeri 11.GAF nastupio je i gost iz Italije gitarista Paolo Pegoraro, diplomac na Akademiji Čigijana u klasi Oskara Gilje, nagrađivan kao italijanski gitarista godine, pobednik prestižnih takmičenja, klasični gitarista koji redovno nastupa na najvažnijim festivalima u Evropi, SAD, Južnoj Americi, Africi i Aziji.

Osnivač međunarodno priznate gitarističke škole „Tarega“, vrhunski majstor gitare oduševio je brojnu publiku prefinjenim izvođenjem dela Hoakina Turine, Manuela Marija Ponse i Johana Sebastijana Baha u svojoj transkripciji.

Autorskim koncertom Vojislava Ivanovića sa gostima na kome su izvedena njegova dela za solo gitaru, duo gitara, duo gitara i bandoneon i koncert za gitaru i gudački orkestar, završen je ovogodišnji Gitar Art festival.

Mondo

(Visited 45 times, 1 visits today)