Zabranjeno pušenje posle tri godine na solističkom koncertu u Beogradu


Zabranjeno_Pusenje__0129. novembra legendarni bend Zabranjeno pušenje će posle 3 godine održati solistički koncert u beogradskom Domu Omladine

U međuvremenu su imali samo jedan nastup od 45 minuta, u sklopu ovogodišnjeg Beer Fest-a, kada je 130.000 raspevanih posetilaca pevalo najveće hitove ovog benda – događaj koji nam je još uvek u sećanju. 

Datum koncerta u Domu omladine nije slučajno odabran. Organizatori ističu da će na koncertu biti obeležena erotska, 69. godišnjica drugog zasedanja AVNOJ-a i udaranja temelja državi koje više nema, a koja budi pozitivna sećanja i emocije kod mnogih ljudi s ovih prostora. U sklopu manifestacije i sleta predviđenog za 29.11.2012. biće postavljena i izložba „Novog primitivizma„. Više od 50 autentičnih eksponata bi’e izloženo u holu Doma omladine. Otvaranje izložbe je u ponedeljak 26. novembra u 18h, a sama izložba ‘e trajati do dana koncerta.
 
Zabranjeno Pušenje nastalo je 1980. godine kao klasičan „garage“ band sastavljen od klinaca koji su zajedno išli u sarajevsku II gimnaziju i delili istu ulicu, danas već legendarnu „Ulicu Fuada Midžića“ u kvartu  Koševo.

1984. godine zagrebački „Jugoton“ izdao je njihov prvi album „Das ist Walter„, posle čega Zabranjeno pušenje postaje najveća Jugoslavenska rok atrakcija. Enorman uspeh turneje i njihovog TV šoua Top lista nadrealista, nije bio po volji tadašnjeg režima i u montiranoj aferi se članovi „new primitiwes“ pokreta optužuju za vređanje imena i lika pokojnog predsednika Tita („Crko Marshall, mislim na pojačalo“) i tekovina socijalizma. Grupa se skida sa svih TV i radio stanica, a svi klubovi, mahom pod patronatom „socijalističke omladine“ otkazuju već ugovorene koncerte grupe. U ovoj atmosferi snimljen je njihov drugi album nazvan „Dok čekaš sabah sa šejtanom„, čiji izlazak je popratilo medijsko ćutanje, ali i izvrsne kritike i velike simpatije javnosti i tzv. običnih ljudi.1987. izlazi album „Pozdrav iz zemlje Safari“  za „Diskoton“. A hitovi s ovog albuma („Pišonja i Žuga“, „Hadžija ili bos“, „Fikreta“, „Dan Republike“) vraćaju grupu u sam vrh YU roka…

Danas, za njihovo ime vezuje se i impozantna brojka od devet studijskih albuma, tri kompilacije i dva live albuma.

Tenutnu postavu Zabranjenog pušenja čine: Sejo Sexon (Davor Sučić – Sula), Robi (Robert Boldižar), Toni (Antun Lović), Trak (Branko Trajkov), DJ Pavo (Paul Kempf) i Klo (Dejan Orešković).

Ulaznice za veliki solistički koncert grupe Zabranjenog pušenja u beogradskom Domu omladine od ponedeljka (19.11.2012.), pa do dana koncerta iznosiće 1200 dinara, a na dan koncerta 1400 dinara. Ulaznice se prodaju u Felix Shopu i na svim prodajnim mestima Eventima. Ne propustite!

(Visited 49 times, 1 visits today)