Za hit godine dobili smo samo 16,5 dinara


Pesma „Buđav lebac” grupe S.A.R.S. napravila je neverovatan uspeh u proteklih godinu i po dana, a retki su oni koji nisu negde čuli ovaj hit. Prema listingu iz SOKOJ-a, koji je dobio autor ove numere, tokom cele 2008. godine pesma je navodno samo jednom emitovana na radiju za šta su dobili 16,5 dinara.

– Prema izveštaju koji je stigao u SOKOJ, za celu proteklu godinu samo je B92 uplatio za jedno emitovanje pesme „Buđav lebac” na radiju. Tako da po tom računu meni kao autoru numere pripada 16,5 dinara za celu 2008. godinu! Znači da od honorara za hit „Buđav lebac” ja ne mogu da kupim čak ni buđav lebac. Ovo je na nivou crnog humora – kaže revoltirani Dragan Kovačević-Žabac iz grupe S.A.R.S.

On takođe dodaje da nije moguće da je pesma samo jednom emitovana na radiju.

– Emitovana je mnogo puta jer mi prošle godine nismo imali spot za pesmu „Buđav lebac”, pa kada je u januaru stavljena na internet, prvo je počela de se emituje po radio-stanicama. Tako je i obeležila 2008. godinu. Ovo je ponižavajuće jer znam da Radio B92 nije samo jednom emitovao pesmu, koliko su prijavili, a isto tako nije tačno da druge radio-stanice nisu nijednom pustile „Buđav lebac”. Ma, vrtela se pesma na 15 radio-stanica. Nisam ja ni očekivao da to sve bude ispoštovano, ali ovo je ponižavanje – ističe on i dodaje da je grupa S.A.R.S. registrovana kod SOKOJ-a gde su zaštitili autorska prava, ali kako se ispostavilo, od toga nemaju nikakve koristi.

– I njima su vezane ruke jer ne postoji nijedan vid sankcije pošto oni uzimaju procenat i isplaćuju honorare na osnovu listinga koje dobijaju od emitera, a prosto nemaju toliko ljudi koji bi pratili i proveravali. Pa mi smo izdali album u martu ove godine za PGP, ne zato što smo imali vezu, nego zato su oni čuli koliko je pesma „Buđav lebac” prethodnih meseci postala popularna. Neki izvođači preko tog SOKOJ-a dobijaju pare, a možda i nisu toliko emitovani i prodavani, ali što se mene tiče, bolje da moja pesma nije nijednom emitovana za godinu dana nego jednom – zaključuje Kovačević.

Autor: N. Džodan

Foto: Z. Lončarević

Izvor: Blic Online

(Visited 42 times, 1 visits today)