Yuvigi – „From Black“ (singl)


Grupa Yuvigi je bugarska progresiv metal grupa sa etno elementima koja se bazira na zvucima i ritmovima Balkana. Krajem prošle godine izdali su album From Black. Kao najava predstavili su istoimeni singl „From Black“.

Iza njih je bogat i plodan rad. Iza njih je skoro decenija muziciranja i tri snimljena albuma. Njihov opus je slojevit i muzički bogat. U skladu sa prefiksom koji nose, a to je progresivnost i naslovna pesma „From Black“ opravdava to. U pesmi je sadržano nekoliko elemenata, stavova, promene ritmova, a takođe se vide uticaji velikog broja grupa od strogo progresivnih kao što je Dream Teather do nešto mračnijih kao što je Cradle of Filth.

Zanimljiva je svojevrsna kontradiktornost između glavnog i pratećeg vokala tj kontradiktornost čistog i tačnog vokala i rasparanog vriska. Verovatno su sami momci odlučili time da daju mračniju notu svemu. Na ovom mestu su možda mogli da nađu originalnije rešenje i da tako izađu iz ustaljenih okvira, ali i ovo je odrađeno na dobrom nivou.

Kada smo već kod originalnosti, središnji deo pesme je apsolutno zaštitni znak grupe Yuvigi, a to je etno deo u obliku gitarske etno teme. Etno delovi se uvek lepo uklope u pesmu koliko god bili daleko od žešćih žanrova, mada jedna klasična gitarska solaža, ovde, ne bi bila na odmet.
Za pesmu je snimljen spot koji je, istina, ne preterano zanimljiv, bez neke složenije radnje koja bi bila prikladnija za ovu pesmu. Prizori devojke i mora su nedorečeni.
Još jedna „zamerka“ bi se odnosila na izgovor engleskog jezika koji je morao biti bolji, s obzirom da su se opredelili da ne stvaraju na bugarskom jeziku.
Ovakav žanr sa mnogo elemenata zahteva i produkciju na visokom nivou što ovde nije slučaj, ali to je već stvar finansijskih mogućnosti svakog benda.

Bez obzira na pomenute manjkavosti, grupi Yuvigi definitivno treba pokloniti pažnju i pozdraviti njihov posvećen i vredan rad na svakoj pesmi, jer za ovakvu muziku treba imati i znanja i veštine.

(Visited 46 times, 1 visits today)