Vračar rocks – AntiGlobalEtnoAgroPunkSka veče u Beogradu


Vračar Rocks!Ovaj događaj najavljivan je kao “Provincija napada Beograd”. Jasno je da je sve to marketinški trik, i da sva tri benda svakako ne pripadaju provincijama, ali sve pohvale za ideju i duh cele najave. Ipak, mislim da će Neozbiljni Pesimisti, Lude Krawe i Proces zaseniti svu urbanost Beograda to veče.

Centar za kulturu “Božidarac” u Beogradu, u petak 11. maja ugostiće u okviru serijala “Vračar rocks” vrlo zanimljivu skupinu tri benda. Neozbiljni Pesimisti iz Sombora, Lude Krawe iz Bačkog Petrovca i Proces iz Niša. Početak ove velike AntiGlobalEtnoAgroPunkSka priredbe je u 21h a ulaz je 300 dinara.

NEOZBILJNI PESIMISTI iz Sombora su otkrili sosptveni muzički pravac i krstili ga kao “anti global etno punk”. Veliki su borci protiv globalizma, a naziv Neozbiljni Pesimisti je najbolji opis muzike koju stvaraju: tekstovi su uglavnom mračni i gorki, upakovani u vesele i lake note koje su prihvatljive širim narodnim masama. Nastupali su i na brojnim samostalnim koncertima i značajnim festivalima, a album prvenac „Neka bude što biti ne može“ objavili su 2010. godine za novosadski SKC. Izlazak drugog albuma “Omladinci, kud ste pošli?” očekuje se ovih dana, a najavljuje ga singl “Sve na silu”.

LUDE KRAWE su nastale 1996. godine u Bačkom Petrovcu. U karijeri su objavili pet albuma i odsvirali više stotina koncerata po Srbiji i regionu. Poslednji EP “Reinkarnacija” pojavio se krajem prošle godine na online etiketi Nocturne magazine i dostupan je za slobodno preuzimanje. Promotivna turneja krenula je početkom ovog proleća i u svirci Krawa već su uživali fanovi u rodnom Bačkom Petrovcu, Zagrebu, Novom Sadu, Osijeku, Zemunu, Požarevcu, Pančevu, Kragujevcu i Nišu, a uskoro ih očekuje i nastup na „Antifestu“ u Sarajevu.

PROCES je ska bend iz Niša, nastao 1995. godine. Iza sebe ima dva studijska albuma, mnogo koncerata i nekoliko spotova. Prvi album “Dušanova ulica” objavili su za Lithium records iz Skoplja 2003. godine. Drugi album “MySka Pesma” pojavio se 2009. godine. Svoju muziku promovisali su na brojnim samostalnim i festivalskim nastupima po Srbiji i regionu. Za ovu godinu najavljuju veću posvećenost studijskom radu, aktivnu medijsku kampanju, nove spotove i pojavljivanje u medijima. Nedavno su nastupili na Trenchtown festivalu, a njihov singl “Rio” jedan je od najvećih hitova ovog proleća.

(Visited 28 times, 1 visits today)