Vraća se „Kerber“!


KerberJedna od najboljih rok grupa bivše Jugoslavije najavljuje izdavanje novog albuma i veliki povratak na muzičku scenu posle 15 godina pauze.

„Kerber“, jedna od najznačajnijih rok grupa bivše Jugoslavije, vraća se na muzičku scenu! Legendarni niški bend poznat po pesmama „Mezimac“, „Nebo je malo za sve“, „Kad ljubav izda“ i „Ratne igre“, priprema novi, sedmi album posle 15 godina diskografske pauze.

Frontmen Goran Šepa Gale za Press najavljuje veliki povratak.

– Do sada smo snimili šest-sedam sjajnih pesama i nastavljamo rad na ostatku albuma. Autor nekoliko pesama biće Duško Arsenijević, koji je napisao neke naše velike hitove. Na muzičku scenu vraćamo se u originalnoj postavi – Tomica, Bane, Mada, Hartl i ja – kaže Gale, i objašnjava zašto su napravili veliku pauzu:

– Nismo snimali ni previše nastupali svih ovih godina zbog situacije u zemlji. Opšta je besparica i apatija, mnogo je medija koji forsiraju neku drugu vrstu muzike. Međutim, sada su se stvorili uslovi i neke nove ideje i smatramo da je pravo vreme za naš veliki kambek, a i dužni smo to svojoj publici.

Teška vremena

Gale kaže da će nove pesme biti u njihovom stilu – melodične i sa dobrim tekstovima.

– Nadamo se da ćemo ostaviti pesme koje će trajati, što je najvažnije. Ugradićemo u muziku i svoje godine, a to je u svetskom rokenrolu dalo prave rezultate. Nigde ne žurimo. Vremena su teška za bavljenje muzikom, ali se „Kerber“ neće predavati. Lakše nam je da živimo stvarajući. Malo je svirača u Srbiji koji prave svoju muziku, svi idu lakšim putem, a to je pozajmljivanje i muzike i stajlinga. Sve u cilju da se što pre nametnu publici, koja odavno gubi kompas u masi svega i ne zna šta voli. Sve je postala zabava za jednokratnu upotrebu. Situacija je beznadežna, jer ako nema zarada od izdavaštva i emitovanja, kako autor da preživi?! Rokenrol će preživeti, jer jedini nije materijalizovan. Nas i naše publike, koja ne pripada prethodno opisanoj kategoriji, ima dovoljno – kaže Goran.

Roker tvrdi da je svih ovih godina odsustva sa javne scene živeo od muzike.

– Svirao sam, ali na malim scenama, bez mnogo pompe. Svirao sam i sa muzičarima koji nisu iz „Kerbera“. Dosta sam putovao i sve vreme sam bio u rokenrolu – kaže on.

Za osam dana 16 koncerata

Grupa „Kerber“ je nastala kada je postava benda „Top“ promenila ime po troglavom psu iz grčke mitologije. Na Omladinskom festivalu 1983. godine u Subotici „Kerber“ je osvojio prvu nagradu publike i žirija legendarnom pesmom „Mezimac“. Na krilima tog uspeha bend iste godine snima prvi album „Nebo je malo za sve“, koji je za samo nedelju dana prodat u 10.000 primeraka. Drugi album „Ratne igre“ bend je snimio u Engleskoj. Usledile su „Seobe“, „Ljudi i bogovi“ i „121288″. Pamti se koncert „Kerbera“ na stadionu „Železničar“ u Nišu, posle koga odlaze na turneju po bivšem SSSR-u i nastupaju u Lenjingradu, Moskvi i na Jalti, kada su osam dana zaredom svirali po dva koncerta dnevno.

Goran Šepa Gale

Imamo nove ideje, nove pesme i smatramo da je pravo vreme za veliki kambek „Kerbera“ …

Usledili su albumi „Peta strana sveta“ i „Zapis“, objavljen pre 15 godina. Pre 11 godina „Kerber“ je u Sofiji nastupio kao predgrupa velike hard rok zvezde Ronija Džejmsa Dija, koji je preminuo pre nešto više od mesec dana. Poslednji veliki nastup imali su na Zaječarskoj gitarijadi 2006. godine.

(Visited 306 times, 1 visits today)