Voren Hejns i Derek Traks napuštaju The Allman Brothers Band


The Allman Brothers BandLegende odlaze! Vest koja je kao munja protutnjala kroz obožavatelje i sve ljubitelje muzike vascelog sveta ostavila je pomešana osećanja šoka sa tračkom nade u još bolju sutrašnjicu benda.

Čuveni gitarski dvojac Voren Hejns (Warren Haynes) i Derek Traks (Derek Trucks) odlučili su da će im ova 2014. godina biti poslednja godina sviranja, angažovanja i doprinosa u The Allman Brothers Band-u.

„Bićemo večno zahvalni za šansu i iskustvo koje su nam pružile godine sviranja, vežbanja i učenja u bendu“, zaključuju obojica i dodaju da će još više i žešće raditi na različitim personalnim muzičkim projektima. Odluka je zajednička, razlog je jedinstven – Hejns i Traks žele potpuno da se posvete svojoj bogatoj solo karijeri i svojim grupama, Gov’t Mule-u, Tedeschi Trucks Band-u i Derek Trucks Band-u. Dvojac koji je bio, verovatno, najadekvatnija zamena gitaristima koji su zvuk benda zapisali u istoriju, Duejnu Almanu (Duane Allman) i Dikiju Betsu (Dickey Betts), iza sebe ima bogatu karijeru, ne bez razloga.

Gitarista, tekstopisac i vokalista Voren Hejns, nakon plodonosnog rada sa Dejvidom Alanom Koom (David Allan Coe) i sviranja u bendu Dikija Betsa, 1989. godine se pridružuje The Allman Brothers Band-u (T.A.B.B.), kao zamena za pomenutog Betsa. Sa T.A.B.B.-om snima 4 studijska i 3 koncertna albuma, gde pokazuje svoje bravurozno sviranje i veoma visoku sposobnost improvizacije. U međuvremenu snima solo album i 1994. godine osniva svoju čuvenu grupu Gov’t Mule, sa kojom svira i peva do danas. Gov’t Mule kao spoj fjužna, bluza i južnjačkog roka sa posebnim akcentom na Vorenovu „Gibson“ selekciju u rukama, predstavlja nešto na šta se čekalo 30-ak godina, a to je bend sa izrazitim ambicijama ka džem sešnu, dugačkim kompozicijama i improvizacijama na licu mesta. Upravo je to razlog njegovog napuštanja T.A.B.B.-a.

Mladi i veoma talentovani gitarista Derek Traks, široko poznat po svom slajd sviranju Gibson SG gitare, T.A.A.B.-u se pridružuje 1999. godine i snima 2 studijska i 2 koncertna albuma. 1996. godine osniva Derek Trucks Band sa vrhunskim muzičarima i tokom rada sarađuje sa slavnim imenima, kao što su Erik Klepton (Eric Clapton) i Bob Dilan (Dylan). Pojavio se na Rolling Stoun-ovoj listi od 100 najboljih gitarista, a svojim sviranjem je davno ubedio da je jedan od najboljih bluz gitarista današnjice. Dobitnik je nagrade Grammy za najbolji blues album (Already Free, 2009.). Sa suprugom Suzan Tedeski (Susan Tedeschi), 2010. osniva Tedeschi Trucks Band, sa kojim drži mnoštvo koncerata i binu deli sa poznatim muzičarima.

„Videćemo…sada je vreme da se stane, ali….ne predviđam budućnost, siguran sam da ćemo Greg (Gregg Allman) i ja još sarađivatinaveo je Hejns i u nama zagolicao nadu da ćemo ponovo slušati magiju na okupu i delu, ali i nadu da dolaze nove adekvatne snage koje će pisati istoriju, legende su i dalje tu, svaka na svome putu.

(Visited 183 times, 1 visits today)