Vlasta Popić pobednik 10. Šumadijskog demo festa


Vlasta PopićTradicionalni festival posvećen afirmaciji demo bendova, Šumadijski demo fest, održan je po deseti put 24. i 25. juna u Kragujevcu.

Za dve takmičarske večeri, od oko 60 prijavljenih, nastupilo je devet demo bendova: Nekršteni, Vlasta Popić, Miki Solus, Partymakers, Felon, Budilnik, Devedeseti minut, Schtrebers i Špajz.

Odlukom žirija, koji su činili Petar Janjatović, Aleksandar Pavlić, Saša Furunović i Ivana Maraš, prvo mesto pripalo je new wave punk/indie pop bendu Vlasta Popić iz Varaždina, čiji će album izaći do kraja godine pod etiketom kragujevačkog Studentskog kulturnog centra.

Reč je o bendu koji je nastao krajem 2007. godine, u Varaždinu. Početkom 2010. bend je izdao EP Najjača ultimativna mašina za ubijanje, nakon čega su usledili koncerti u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Sloveniji, kao i nastupi na festivalima Opatijske Barufe, Kaleidosk…op, YugoRez, UFO… U maju i junu glasovima publike bend pobeđuje na MAK Festu u Koprivnici i osvaja drugo mesto na Hrvatskom glazbenom festivalu. Pored toga, Vlasta Popić je u konkurenciji od 370 bendova iz cele regije primljen na Jelen Demofest, na kome je prošao u finale. Takođe, bend je predstavljen i na radio stanicama u BiH i Hrtavstkoj, a pesma On je sada sasvim drugi čovek proglašena je za hit nedelje na Mariborskom Radiju Študent.

Drugu nagradu odneo je bend Felon čija je muzika mešavina americane, pop-folka i indie zvuka sa tekstovima Denisa Kataneca, dok je treće mesto zauzeo instrumentalni rok sastav Špajz, čija se muzika bazira na klasičnom jamu sa velikim uticajem, kako i sami kažu, benda Disciplin a kitschme. Nagradu za najbolji tekst osvojila je grupa Budilnik.

U revijalnom delu festivala nastupili su: Fitnes, Repetitor, Kanda Kodža i Nebojša, Zaa, Vrooom i Jarboli.

 

(Visited 156 times, 1 visits today)