Vibrator u rikverc: „Želimo da se vratimo u zlatno doba panka”


Vibrator u rikvercVibrator u rikverc je pančevački ultimativni ženski bend koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Njega čine Snežana Popović (vokal), Tamara Mihovilović (gitara), Sofija Jovanović (bas gitara) i Selena Simić (bubanj). Iza sebe imaju album Samo površno i komercijalno!, a ispred sebe svetlu budućnost.

Sa članovima benda smo razgovarali o novoj pesmi, nastupima, budućim planovima, kao i o uspešnom gostovanju u Puli koje je održano početkom jula.

RockSvirke: Upravo ste došle iz Pule gde ste nastupale na 20. Međunarodnom kazališnom festivalu PUF. Kakvi su vaši utisci sa koncerta i kako vas prihvata hrvatska publika?

Vibrator u rikverc: Apsolutno smo oduševljene. Festival je fantastičan, a naš nastup je prošao savršeno iako su nas upozoravali da je publika u Puli veoma zahtevna i teško prihvata nove bendove. Po njihovim utiscima malo je reći da su nas prihvatili, publika se oduševila, a mi smo bili prezadovoljni samom atmosferom i organizacijom. Nadamo se da će se saradnja sa PUF-om nastaviti u budućnosti.

RockSvirke: Najavili ste novi singl koji ste uradile zajedno sa Davorem Gobcem iz Psihomodo popa. Možete li nam reći nešto više o toj pesmi i kako je protekla saradnja sa Gobcem?

Vibrator u rikverc: Saradnja sa Gobcem počela je na muzičkom takmičenju „Rat bendova”, na kome se VUR takmičio, a Gobac bio u žiriju. Pošto je Psihomodo pop jedan od bendova koji je izvršio uticaj na zvuk Vibratora u rikverc, ta saradnja nas je veoma obradovala. U pitanju je pesma Begbede, koja je snimljena, ali će za javnost biti dostupna tek kada snimimo i spot.

RockSvirke: Poslednje izmene u bendu ste imale prošle godine kada se priključila nova bubnjarka Selena Simić. Kako se ona uklopila u vaš tim?

Vibrator u rikverc: Selena je u samom startu postala jedna od Vibratorki. VUR je već neko vreme imao problem sa bubnjarkama, ali mislimo da smo ovog puta naišle na onu pravu. Osim toga što se svirački uklopila kao da je u bendu od samog početka, uklopila se i kao prijatelj, što nam mnogo znači.

RockSvirke: Pevačica benda Snežana Popović imala je problema kada joj u jednoj srednjoj školi nisu dozvolili da ima praksu, jer svira u bendu koji se zove „Vibrator u rikverc“. Snežana, kada bi morala da biraš između benda i rada sa decom, kakvu bi odluku donela?

Vibrator u rikverc: Ne želim uopšte da razmišljam u tom pravcu da ću morati da biram između ta dva poziva. To je kao da pitate majku koje dete više voli. Bila bih jako nesrećna kada bih morala da se odreknem nečega što me ispunjava i čini osobom kakva jesam.

Vibrator u rikverc

RockSvirke: Vaš singl „Doris“ našao se na kompilaciji „Girls With Guitars“, izdavačke kuće Cleopatra Records iz Los Anđelesa. Šta to za vas znači?

Vibrator u rikverc: To za nas znači da je poznata izdavačka kuća iz LA-a u moru ženskih bendova iz celog sveta odlučila da se u jednom poznatom izdanju nađe ženski bend iz jednog malog mesta u jednoj maloj državi. Nismo mogle ni da verujemo šta se desilo kada su nas kontaktirali. Za nas je to jako velika stvar, a verujemo da tako pomažemo u promovisanju bendova iz Srbije.

RockSvirke: Da li vaš bend doprinosi emancipaciji žena u Srbiji?

Vibrator u rikverc: Verujemo da svaki ženski bend doprinosi emancipaciji žena i da bi žena trebalo da bude više na svim umetničkim poljima. Volimo da verujemo da ovo što radimo inspirišemo mlade devojke da se bave muzikom i poštuju neki ne tako popularan zvuk na ovim prostorima.

RockSvirke: Imate li neki cilj koji želite da postignete, a za vas je za sada nedostižan?

Vibrator u rikverc: Da! Želimo da se vratimo u zlatno doba panka i sviramo sa grupama Ramones i Sex Pistols!

RockSvirke: Mislite li da je „pank mrtav“ i kako komentarišete trenutnu muzičku scenu u Srbiji?

Vibrator u rikverc: Pank svakako nije mrtav, postojao je i postojaće sve dok ima ljudi koji ga sviraju iz ljubavi. Problem panka u Srbiji je to što ne uživa promociju kao „oni” popularni žanrovi i što je publike iz tih razloga sve manje i manje. Da se ne lažemo, svi smo svesni toga da je stanje na muzičkoj sceni Srbije katastrofalno. Osim toga što andergraund scena odumire, propagiraju se žanrovi bez muzičkog kvaliteta. Većina stanovništva ne sluša muziku iz ljubavi ili uživanja, već muziku doživljava kao jeftinu zabavu i usvaja je ne razmišljajući o porukama i stilovima života koje zajedno sa muzikom automatski prihvata.

RockSvirke: Čime se pored muzike privatno bavite i kako sebe u budućnosti vidite?

Vibrator u rikverc: Bavimo se onim čime se bavi i većina naših vršnjakinja/vršnjaka, studiranjem. Sneža studira defektologiju, Sofija molekularnu biologiju, Tamara psihologiju, a Selena komunikologiju. Proricati budućnost je veoma nezgodno, s obzirom na uslove, ali ono što mogu da ti kažem jeste da sebe sigurno vidimo sa novim albumom i dosta nastupa.

RockSvirke: Imate li nove planove i zakazane nastupe?

Vibrator u rikverc: Trenutno nastavljamo sa radom na drugom studijskom albumu Stereo jezik za koji se nadamo da se „videti svetlost dana” negde krajem ove godine. Kao što rekoh u planu nam je i snimanje spota za pesmu Begbede, a i snimanje spotova za druge pesme sa sledećeg albuma. Zbog obaveza u studiju trenutno nemamo previše zakazanih nastupa, ali obaveštenja o nastupima i ostale informacije zainteresovani mogu naći na našoj zvaničnoj fejsbuk stranici.

  • Foto: Nebojša Babić

(Visited 113 times, 1 visits today)