„Vibrato“ – novi album Pola Gilberta izlazi u oktobru


Pol Gilbert (Paul Gilbert)Dvanaesti solo album poznatog američkog gitariste Pola Gilberta (Paul Gilbert) izlazi 15. oktobra u Velikoj Britaniji, mada će već 19. septembra biti objavljen u Japanu. Nazvan je „Vibrato“ i na njemu se nalazi četiri standardne pesme i četiri instrumentala. Sve su Gilbertovo delo osim „Blue Rondo A La Turk“ koju potpisuje Dejv Brubek (Dave Brubeck), američki džez pijanista.

Na albumu se nalaze i tri lajv obrade pesama i to: „Roundabout“ grupe Yes, Muddy Waters-ove „I Want To Be Loved“ i „Go Down“ benda AC/DC, koje je Gilbert svirao 2010. godine na promotivnoj turneji albuma „Fuzz Universe“.

„Poslednjih nekoliko godina bio sam jako inspirisan za komponovanje i pisanje pesama, a na ’Vibrato’-u se nalazi najbolje od toga. Trenutno su mi omiljene: naslovna ’Vibrato’, ’Enemies (In Jail)’, inače inspirisana knjigom koju sam napisao sa četiri godine, i ’Rain and Thunder and Lighting’ koji mi je jedan od najdražih instrumentala koje sam ikada iskomponovao“ – objavio je Pol Gilbert na svom sajtu.

Postoji priča da je sa 15 godina Pol pozvao Majka Varnija (Mike Varney), osnivača Šrapnel rekordsa (Shrapnel Records) i pitao ga da li bi on mogao da mu nabaci svirku sa Ozijem Ozbornom (Ozzy Osbourne). U to vreme, svakako, Varni nije mogao da ima ni jedan dobar razlog da nekog klinca spoji sa Ozijem, ali je ipak poslušao Polov demo. Ostali su u kontaktu sledeće tri godine dok Gilbert nije došao u Los Anđeles i sa novooformljenim bendom Racer X snimio debi album „Street Lethal“ upravo za pomenutu izdavačku kuću.

Pol Gilbert je napustio Racer X 1988. godine, ali je do tada već stekao reputaciju jednog od najbržih gitarista zahvaljujući svojoj neverovatnoj tehnici u pesmama kao što su „Frenzy“, „Scarified“, „B.R.O.“ i „Scit Scat Wah“.

Iste godine, Gilbert je osnovao supergrupu Mr Big sa kojom su najpre postigli ogroman uspeh u Japanu, da bi sa drugim albumom iz ’91. godine postali i internacionalno poznati, prvenstveno zahvaljujući baladi „To Be With You“ koja se tih godina neprestano emitovala u svim medijima i postala broj jedan na Bilbordovoj „Hot 100“ listi.

Pol Gilbert je napustio Mr Big 1997. godine, mada je došlo do ponovnog okupljanja posle dvanaest godina kako bi svirali na turneji po Japanu.

Od tada je snimao samostalno i nastupao sa mnogim drugim muzičarima, uključujući Satriania i Petručija na čuvenim G3 turnejama.

Posle 14 godina od kada je izašao Gilbertov prvi solo album „King of Clubs“, u oktobru očekujemo „Vibrato“, njegovo dvanaesto samostalno ostvarenje. Od sporednih muzičara na albumu će klavijature svirati njegova supruga Emi Gilbert, (Emi Gilbert), bas Keli Lemije (Kelly LeMieux) i bubnjeve Tomas Lang (Thomas Lang), ali se u lajv pesmama čuje gitara i glas Tonija Spinera (Tony Spinner), a tu su i bubnjar Džef Boders (Jeff Bowders) i Kreg Martini (Craig Martini) koji je svirao bas.

Kada je reč o tim obradama, posebno zanimljiva je „Roundabout“ jer su sve klavijaturske deonice odsvirane na gitari.

U nastavku pročitajte listu pesama.

 • 01. Enemies (In Jail)
 • 02. Rain And Thunder And Lightning
 • 03. Vibrato
 • 04. Put It On The Char
 • 05. Bivalve Blues
 • 06. Blue Rondo A La Turk
 • 07. Atmosphere On The Moon
 • 08. The Pronghorn
 • 09. Roundabout
 • 10. I Want To Be Loved
 • 11. Go Down

(Visited 27 times, 1 visits today)