Veliki jesenji godišnji koncert mešovitog hora „Sv. Roman Slatkopojac” večeras u novosadskoj Sinagogi


Mešoviti hor Sv. Roman SlatkopojacMešoviti hor „Sv. Roman Slatkopojac” (osnovan februara 2006. godine), održaće svoj veliki jesenji godišnji koncert večeras, 18. novembra u novosadskoj Sinagogi.

Postojao je i dečiji hor, sa istim imenom, ali je posle nekoliko godina prestao sa radom. Nakon pauze, osnovan je sadašnji mešoviti hor pod dirigentskim vođstvom prof. Petra Kojića. Od septembra 2006. godine, dolaskom dirigenta gospođe Evgenije Vladimirovne Kojić, hor dobija novu zapaženu fizionomiju umetničke interpretacije, obogaćuje svoj program i za kratko vreme svog postojanja ostvaruje nesvakidašnji uspeh u zemlji i inostranstvu, poput izuzetno zapaženih gostovanja u Rusiji, Mađarskoj, Nemačkoj, Austriji, Slovačkoj, Ukrajini, Crnoj Gori…gde je pridobio i veliku medijsku pažnju.

Pored pevanja na bogosluženjima, hor aktivno učestvuje u kulturnim aktivnostima grada. Održavali su koncerte u gradskoj kući u Novom Sadu, Muzeju vojvodine, Prirodnjačkom muzeju, Domu vojske Srbije, Gimnaziji Jovan Jovanović Zmaj, Matici Srpskoj itd. Članovi hora su učenici i studenti Novosadskog uiverziteta, a prosek starosti, ili bolje rečeno mladosti je 23 godine.

Ovaj mladi hor iz Srbije, iz grada Novog sada, pri hramu Sv. Apostola Pavla u Petrovaradinu, s pravom nosi ime Svetog Romana Slatkopojca. To je hor pred kojim, uz pomoć božiju i razunmevanje dobronamernih poklonika horske muzike, stoji izvesna i lepa budućnost.

Pozivamo vas da svojim prisustvom uveličate večerašnji koncert, i uživate u repertoaru hora koji je velik i raznovrstan. U njemu su pored pravoslavne duhovne muzike još i svetovne kompozicije: srpske, ruske, kozačke, patriotske i lirske.

Početak koncerta zakazan je za 20 časova, a ulaz će biti besplatan.

(Visited 57 times, 1 visits today)