Velikani heavy metala Accept u Zagrebu 24. oktobra


AcceptNemački heavy metal bend Accept nastupiće u sredu, 24.10. u zagrebačkom klubu Boogaloo u sklopu turneje kojom predstavlja novi album „Stalingrad“ (Nuclear Blast/Trolik). Taj će koncert biti njegov prvi nastup u Hrvatskoj u gotovo četiri decenije dugoj karijeri.

Accept je ‘vlasnik’ najspektakularnijeg heavy metal reuniona s albumom „Blood of the Nation“ (2010.), među kritikom, a pogotovo među fanovima prihvaćenim s velikim oduševljenjem. Da su prezadovoljni, fanovi svih generacija pokazali su na trijumfalnoj turneji koja je usledila i potvrdila da status metal ikona kojeg Accept ima nije nimalo upitan, bez obzira na skoro deceniju i po dugu pauzu.

Više od godinu dana duga turneja obuhvatila je i nastupe na uticajnim festivalima, podrška velikom AC/DC – u, a okončana je sredinom jula nastupom na Metalcampu 2011. Nova turneja u 2012. podeljena je u dva dela, prolećni i jesenji, bez festivalskih nastupa, pa će tako koncerti poput zagrebačkog biti retka prilika publici da vidi Accept u promociji novog albuma „Stalingrad“, muzičkoj priči o jednoj od najvećih bitaka u istoriji prezentovanoj kroz dvoje umirućih ljudi koji nalaze utehu jedno u drugom.

Accept - Stalingrad

Sudeći po impresijama fanova i kritike jasno je kako se radi o jednako dobrom albumu kao i „Blood of The Nations“, za što velike zasluge idu poznatom britanskom producentu i gitaristi legendarnog Sabbata Andy Sneapu (Megadeth, Testament, Nevermore, Opeth, Exodus, Killswitch Engage…), koji je na oba povratnička albuma napravio sjajan producentski posao.

Band X je 1968. osnovao pevač Udo Dirkschneider, a iz njega je 1976. godine nastao Accept. Nakon tri godine objavili su debitantski album „Accept“, a usledili su „I’m A Rebel“ (1980) i „Breaker“ (1981). Ključna godina i album bila je 1982. i „Restless And Wild“, koji je doneo evoluciju u soundu i smatra se jednim od pionira heavy-speeda. Sledeći albumi „Balls To the Wall“ (1983.), „Metal Heart“ (1985.) i „Russian Roulette“ (1986.) spadaju u klasike heavy metala i period je u kojem je Accept bio na vrhuncu karijere. 1987. godine iz benda odlazi Udo Dirkschneider, a novi vokal je David Reece s kojim je snimljen „Eat The Heat“ (1989). Na isteku 1989. objavljen je kraj benda Accept, ali se na scenu vraćaju 1992., a godinu kasnije izlazi „Objection Overruled“, 1994. „Death And Raw“, a 1996. „Predator“. Tada se Udo ponovo odlučuje ozbiljnije posvetiti svom bendu U.D.O., a Accept se ponovo raspada. 2005. stiže kratkotrajni reunion u ‘classic line-upu’ tokom kojeg Accept održava nekoliko nezaboravnih koncerata na velikim letnjim festivalima. Mark Tornill (T.T. Quick) je 2009. potvrđen kao novi član benda. On se pokazao sjajnom liderskom, ali što je još važnije i vokalnom zamenom za Uda i Accept se vratio ako ne jači, onda bar jednako jak kao i sredinom osamdesetih. Glasni i rezolutni gitarski riffovi, proklizavajuće solaže, hrapavi vokali i tempirane ritam sekcije vratile su se na svetske pozornice kojima uz legendarne „Metal Heart“, „Princess of the Dawn“, „Fast As A Shark“ ili „Balls To The Wall“ vladaju i nove metal himne „Teutonic Terror“, „The Abyss“, „Pandemic“, „Stalingrad“, „Shadow Soldiers“

(Visited 23 times, 1 visits today)