Večeras u novosadskoj Sinagogi – veče flamenka


flamenko7. decembra novosadska publika će imati priliku da uživa u muzici i plesu flamenka u izvođenju novosadskog sastava La Sed Gitana koji ovom prilikom slavi desetogodišnjicuod osnivanja.

 

 

 

Ovaj jubilej uveličaće i specijalni gost pevač Hesus Enrike Gonsales Ernandes, koji živi i radi u Španiji gde sa elitnim umetnicima stvara i izvodi muziku flamenka širom sveta, a pored njega nastupiće i naši priznati umetnici Aleksandar Dujin na klaviru i Igor Molnar na kontrabasu.

Centar za istraživanje plesa i umetnost flamenka La Sed Gitana čine plesno-muzički sastav koji kreira svoje autorske pesme i koreografije, kao i škola flamenko plesa koja trenutno broji oko 40 članova. Prve nastupe grupa je imala 2003. godine i od tada sastav redovno priređuje koncerte, učestvujući na raznovrsnim manifestacijama, humanitarnim događajima i festivalima kao što su ’’Exit’’, ’’Festival uličnih svirača’’, ’’Novosadsko muzičko leto’’ i mnogi drugi.

Može se reći da je sve počelo kada je, pod rukovodstvom Aleksandre Pajović, mala ritmička numera, koja je izvođena pre uvertire opere ‘’Karmen’’ 1997/ 98.godine u Srpskom narodnom pozorištu, bila dobro prihvacena od publike. Kasnije kada se formirala La Sed Gitana ljubitelji flamenka postali su brojniji u Novom Sadu.

“Flamenko – istorija strasti. Ona se svakog dana ponovo rađa.Ona putuje ka sutra noseći prah slasti…Strast. Predaja. Predaja do samog središta sebe. Kada čovek prestaje, a zapravo postaje. Postaje bilo šta. Ljubav. Davanje. Ples.“ – reči su koje stoje na promotivnom plakatu za najavu predstojećeg koncerta i pozivaju na nezaboravno druženje uz muziku i umetnost flamenka.

Početak ovog događaja zakazan je za 21 čas, a ulaznice je moguće kupiti i danas, na dan koncerta  u Sinagogi.

 La Sed Gitana i Hesus Enrike Gonsales Ernandes nastupala je 4.decembra u Zrenjaninu u Kulturnom centru i 5.decembra u Novom Bečeju, takođe u Kulturnom centru.

(Visited 42 times, 1 visits today)