Varvarogenije opleli po Evropskoj uniji: nova pesma


VarvarogenijeKikindski pank rok sastav Varvarogenije besno se protivi ideji o ulasku Srbije u EU o čemu nam govore u svojoj novoj pesmi čiji je naziv ništa drugo nego „Evropska unija“.

Varvarogenije postoje od 2006. godine. Prvi album Stiglo nam je bolje sutra objavljuju 2011. nakon godina svirki među kojima se izdvajaju festivali Taksirat u Makedoniji (2008) i Osijek zove u Hrvatskoj (2009). Njihov najveći hit „Beogradska prdara“ našao se i na kompilaciji izdavačke kuće Croatia records iz Zagreba.

Pesma „Evropska unija“ predstavlja kritički osvrt na aktuelno političko i društveno pitanje naše zemlje. U prvi plan iznosi zbrku koju je izazvalo održavanje prajda 2013. u svrhu ispunjavanja uslova za ulazak u EU.

Varvarogenije celu priču tumače kroz perspektivu prosečnog građanina Srbije iliti nezaposlene individue bez budućnosti koja može uspeti samo kao poklonik više sile uz ispunjavanje apsurdnih uslova. Varvarogenije provlači ideju homoseksualnosti kroz sliku o nemaštini u Srbiji na vrlo kontroverzan način koristeći se aluzijama na seksualni odnos dvojice muškaraca kao sredstvo preživljavanja u Evropskoj uniji. Spot uspeva da isprati čitavu priču dovodeći u vezu domaće političare i gej muškarce koji razmenjuju nežnost. Sudeći po komentarima raznih slušalaca na ovu pesmu, poruka je poslata.

(Visited 96 times, 1 visits today)