Uzmite besplatno trenerku i sako!


The DibidusBeogradski sastav The Dibidus krajem marta objavio je za Long Play i Ustanovu kulture Parobrod hvaljeni povratnički CD album “Trenerka i sako”, koji sada konačno možete besplatno preuzeti u mp3 formatu!

Sa zvanične strane benda www.thedibidus.com i sa www.longplay.rs iz odeljka DOWNLOAD možete skinuti “Trenerku i sako” The Dibidusa, koje predvodi pevač i autor Dejan Pejović-Peja, nekadašnji Vampir i član Familije.

“Što je džabe i Bogu je drago”, kaže Peja i primećuje da “besplatni daunload pomaže da se predstaviš većem broju slušalaca, po principu ‘širi dalje!'”.

“Stalo nam je da album čuje što veći broj ljudi, jer mislim da će se svako pronaći u pojedinim pesmama. Rekao sam šta sam imao da kažem, i sve je to spakovano u razne stilske izraze koji sasvim dobro funkcionišu kao celina. Album sam već definisao kao dijagnozu i terapiju u isto vreme”, objašnjava Peja.

Prema njegovim rečima, prvi deo albuma nemilosrdno secira razne aspekte posrnuća srpskog društva (Trenerka i sako, Iz dupeta u glavu, Kafana…), dok su druga polovina terapeutske ljubavne pesme (Apoteka, Mi imamo sve, Moje sve…).

“Trenerku i sako” najavio je zimus efektni spot “Hleba i igara”, a dozu ekskluziviteta albumu daje “Pokloniću joj nebo”, u novom ruhu urađena stara Pejina pesma, koju su njegovi Vampiri uradili za kultni film “Mi nismo anđeli” (1992), ali se potom pojavila samo na kaseti.

Izuzetno uticajni rok poslenik Peca Popović u svojoj kolumni u listu Blic ocenio je da su The Dibidus snimili album “ozbiljnog naboja”, i ponudili publici “rendgenski snimak opšteg stanja” i “dokument vremena” u kome živimo.

Popović je između ostalog primetio da je Peja “potcenjeni pesnik i pevač, sposoban da minucioznim tekstualnim bravurama kaže više nego neki pisci sa ambicioznim pričama (i) deo je tradicije protestnog roka koji ovde još postoji samo u gardu malobrojnih pismenih repera”.

“U pesmama o stvarima koje nas okružuju i zatrpavaju, a koje se ne razlikuje baš puno od vremena sa kojim smo mislili da smo raskrstili, Peja i njegovo društvo uspešno čuvaju privilegiju da glasno i precizno kažu šta čuju, vide i osećaju”, smatra Popović.

http://www.blic.rs/Komentar/En-Passant/247450/Pozdrav-sa-cirkuskog-dna

Rok kritičar Branimir Lokner prisustvovao je u aprilu promociji Dibidus albuma u beogradskom “Parobrodu”, ocenivši potom da bi The Dibidus mogao “imati komercijalnu prolaznost u regionu”.

“Ovdašnja publika vrlo lako prihvata izvođačku poruku i same pesme. Beogradski sastav nema nikakvih problema da na stejdžu predstavi izvođačku ubedljivost, a u to su se mogli uveriti i predstavnici medija”, primetio je Lokner pišući za muzički portal www.timemachinemusic.com.

Bend je svoju koncertnu snagu ubedljivo demonstrirao premijerno izvodeći uživo pesme sa “Trenerke i sakoa” krajem marta na prvom Long Night festivalu u Domu omladine Beograda, u respektabilnom društvu Rundek Cargo trija, Ramba Amadeusa, Letu štuka, Manjifika…


The Dibidus bend

The Dibidus je nastao na krilima “demokratskih promena” izmedju 2000 i 2001 godine, što rezultira istoimenim albumom 2003godine. Grupu su u tom trenutku činili Dejan Pejović – vokal , Jova Jović – gitara i Milan Sarić – bas.Zvuk benda je bio zamišljen kao fuzija onoga što su njeni članovi pre toga radili u bendovima Familija i DLM (Dejan Pejović, Jova Jović) ali svedeno na minimalne muzičke opcije uz korištenje računara.U ovoj postavi bend prestaje sa radom 2004 godine a neke pesme sa ovog albuma dobijaju kultni status na globalnoj mreži (Nama Treba Ljubav, Probudi se).2007 godine bend počinje rad na drugom albumu “Trenerka i Sako” u postavi Dejan Pejović – vokal, Jova Jović – gitara, Saša Petrov – gitara, Milan Milić – truba, izlazak materijal se očekuje na proleće 2011.Album je u potpunosti home made , zvučno i tekstualno potpuno prilagodjen srpskoj stvarnosti.Live postavu benda čine Dejan Pejović – vokal, Saša Petrov – gitara, Dejan Resanović – bas, Dejan Tomović – klavijature, Milan Milić – truba i Nenad Djordjević – bubnjevi.

(Visited 144 times, 1 visits today)