Urbanov Kundera u Aquariusu


Urban & 4U zagrebačkom klubu Aquarius Urban & 4 su 20.06. promovirali nedavno izašli EP pod naslovom Kundera. Pet pjesama samo je najava novog albuma koji će izaći krajem godine. Iako su ovaj materijal glazbeni kritičari visoko ocijenili, to nisu pjesme koje sjedaju na prvu.

Datum: 20. 06. 2012.
Mesto: Klub Aquarius, Zagreb

Upravo se to vidjelo na malobrojnoj publici u Aquariusu koja je bila poprilično mrtva. Urban je toliko puta dokazao da su on i bend uigrana ekipa međutim, pri izvođenju novih pjesama mogla se rezati nesigurnost koja je visila u zraku. Izvođenje novih pjesma više je sličilo nekoj probi a ne pravom koncertu. Svatko je pokušavao pronaći svoj dio u pjesmi. Urban se pokušavao snaći na svojoj loop mašini, listao je tekstove na stalku sa minijaturnim svjetlom.

Sjajan i zarazni „Kundera (atom)“, najavni singl ovog EP-a, zvučao je poprilično isprazno uspoređujući ga sa isproduciranom verzijom na albumu. Izgleda da Urban sa novim pjesmama još uvijek nije došao do te razine da live materijal zvuči jednako ako ne i bolje nego studijska snimka. Publika je posebno jakim pljeskom pozdravila „Ako se napijem do smrti (mol)“ što sugerira budući hit, dok je ostatak pjesama sa EP-a i dalje spuštao cjelokupnu atmosferu.

Posebno se veliki jaz mogao osjetiti u dijelovima koncerta kada su izvođeni već dobro poznati hitovi poput „Neba“, „Mjesta za mene“, „Budi moja voda“, „Male trube“ i „Astronauta“. To je kvaliteta snažnog kantautorstva koju Urban posjeduje. U dugoj crnoj suknji, uskoj crnoj košulji sa izbušenom i ćelavom glavom uvijek je bio pojava na sceni. U Aquariusu, isto takvog samo potpuno znojnog zbog 40 Celzijusa u zatvorenom prozoru moglo se vidjeti koliko se trudi ostvariti što dulji kontakt sa publikom.

EP je doista sjajan pa se zaista iskreno nadam da će do kraja godine i zvuk a i energija biti na višem nivou. Volimo Urbana! Peace.

  • Foto: Milica Czerny Urban
(Visited 26 times, 1 visits today)