Urban & 4 predstavljaju novi singl “Kundera” (Atom)


Urban_KunderaUbrzo nakon veoma uspešnog novosadskog koncerta, Damir Urban sa svojom četvorkom izolovao se daleko od civilizacije i dvonedeljni rad dao je rezultat. Pored brojnih snimljenih pesama, “Kundera” (radnog naziva Atom) izabrana je da najavi skori izlazak istoimenog EP-ja, u izdanju Aquarius Recordsa.

„Kundera“ je veoma zanimljiv izbor naslova pesme i celog EP-a. Iako je poznati češki književnik u mladosti bio naklonjen muzici, književnost i njegova “Besmrtnost” bili su glavna inspiracija Damiru Urbanu. Muziku za ovu pesmu radili su Markovski/Toman/Urban, tekst je napisao Urban, a aranžman udruženim snagama radili su Bradaschia/Bratonja/Markovski/Toman/Urban/Pasarić.

Za sada, pesma se moze čuti na nekoliko hrvatskih radio stanica, a uskoro ćemo imati priliku da se čuje i šire. Izlazak ovog EP-a najavljuje se za septembar, ali kako kažu, samo iz razloga jer ga žele propratiti dokumentarno/eksperimantalnim filmom koji su snimili.

A evo i šta je Damir Urban izjavio u vezi EP-a: „Veliki dio tekstova je ovaj puta nastao samo kao skraćena verzija neke priče ili, kao u slučaju pjesme „Kundera“, kao dio neke igre. Razmišljao sam o mogućnosti odluke gdje bi mogao, svaki atom koji mene čini upravo ovakvim kakav jesam, nastaviti svoje postojanje nakon moje smrti. Par dana sam radio na popisu, uključio sam i ostale članove svoje obitelji pa su i oni počeli stvarati liste putovanja svojih atoma. Uglavnom, malo po malo, stvorili smo svojevrsnu igru. Igru koja zapravo postaje neka vrsta oporuke. Sigurno je da će svaki naš atom i nakon našeg postojanja nastaviti svoje putovanje kroz razne oblike, od prašine pa do nečije moždane stanice, pa zašto mi ne bismo još za života samom svojom željom već utjecali na to?

U vrijeme dok smo doma mozgali i smišljali sve zamršenije i luđe nove uloge naših atoma, završavao sam čitati „Besmrtnost“, Milana Kundere. Nakon takve knjige, čovjek mora zastati i zapitati se kako dalje… I što je još gore, zašto dalje? Naravno, mislim na pisanje, a ne život (makar je to kod nekih nerazdvojivo) Kundera je napisao sve što treba napisati. Ne ostavlja prostora iza sebe. Nakon zatvaranja njegove knjige ostaje samo vakuum. Unutar korica je čitav svemir. Naravno da sam poželio biti dijelom te njegove sile. Nažalost, takav pisac, a takvih ima puno :), izazove kod mene stanje gdje se pitam što ja uopće radim u životu? Osjećam se kako nisam sposoban biti ni štitonoša takvim veličinama kod kojih riječi cure i upisuju se kao da su dijelovi jedine moguće spajalice ili šifre, a svi mi ostali samo nabadamo slova u mraku. Takvo stanje obično potraje par dana, a onda dođe faza gdje sam sretan što mogu težiti nečem tako velikom i dalekom i što mi je to zapravo nemoguće dosegnuti za ovoga života. Dakle, postoji oporuka, postoji priča nabrajalica i postoje majstori koji svojom tintom zapisuju šifre vremena i prostora. Pjesma „Kundera: je samo soundtrack toga“.

Na linku ispod možete čuti deo pesme „Kundera“:

http://soundcloud.com/aquarius-records/urban-4-kundera-preview/s-gMrhT

(Visited 60 times, 1 visits today)