Umbria Jazz: Balkan, mediteran i vrhunsko umeće


Festival Umbria Jazz Balkanic Windows i ove godine će biti održan poslednjeg vikenda u avgustu (28. i 29), na pozornici amfiteatra ispred Muzeja 25. maj u Beogradu.

Zahvaljujući saradnji sa poznatim italijanskim festivalom Umbria Jazz iz Peruđe, nastupiće i italijanski jazz muzičari Rosario Giuliani i Francesco Cafiso, najavili su organizatori.

Giuliani će beogradskojpublici predstaviti svoj novi program – tribute to Ornette Coleman.

Francesco Cafiso je kao tinejdžer svirao na prvom izdanju festivala 2005. gofine, i u skladu sa očekivanjima, postao je jedan od vodećih savremenih italijanskih jazz muzičara.

Na festivalu će nastupiti i kvartet koji čine Bojan Zulfikarpašić, holandski trubač Eric Vloeimans, perkusionista Bachar Kalife iz Libana i zvezda u usponu Damir Imamović (gitara i glas).

„Njihov program je spoj jazza, balkana, mediterana, vrhunskog umeća i drugarstva koje izrasta kroz zajedničku uspešnu svirku“, navodi se u saopštenju organizatora.

Kao pobednik konkursa za mlade bendove iz regiona, koji je festival je početkom godine organizovao, nastupiće slovenački Kar Čes Brass Band.

„Njihov veseli, jazz pristup, sa duhom New Orleansa i uličnog performansa pokazao je da brass band nije samo zaštitni znak etno muzike“, kaže se u saopštenju.

Umbria Jazz Balkanic Windows ’09:

Petak, 28. avgust:

  • Vloeimans / Zulfikarpašić / Imamović / Kalife
  • Rosario Giuliani Quartet

Subota, 29. avgust:

  • Kar Čes Brass Band
  • Francesco Cafiso – Italian Jazz Quartet

Oba dana program počinje u 20.30h, ulaz na sve koncerte je besplatan.

U slučaju kiše festival će se održati u Teatru 78.

Izvor:

Popboks.com

(Visited 39 times, 1 visits today)