U Beogradu mi se sviđaju hrana i klima


Mik Haknal, frontmen grupe „Simply Red”, jednog od najtiražnijih sastava svih vremena – prodali su više od 50 miliona primeraka svojih albuma i održali više od hiljadu koncerata – pred nastup u Beogradu dao je ekskluzivan intervju za „Blic” u kom, pored ostalog, kaže da kraj grupe „Simply Red” ne znači kraj i njegovog bavljenja muzikom, te da se raduje koncertu na Kalemegdanskoj tvrđavi za koju je čuo.

Kako vam se dopao Beograd prilikom vaše prethodne posete?
– Koliko je prošlo? Ima tri godine? Ili četiri? Odlično je bilo. Prijala mi je hrana, hotel, grad i lepo vreme koje nama u Engleskoj nedostaje. Mada, mislim da će ovoga puta biti još bolje, jer je koncert 26. juna pod vedrim nebom, u okviru one vaše najpoznatije gradske tvrđave.

Na Kalemegdanu. Jeste li iznenađeni burnim pozitivnim reakcijama publike na oproštajnoj turneji „Simply Red”?

– Da li možda deluje kao marketinški trik što sam najavio da je ovo kraj „Simply Red”? Tačno je da su svi naši koncerti rasprodati, ali mislim da je najbolje povući se u zenitu popularnosti. A 25 godina karijere nije malo. Dakle, ponavljam, nije marketinški trik, ovo je zaista kraj jer sam odlučio da se povučem dostojanstveno, a ne kao luzer.

Da li to znači da ćete se intenzivnije posvetiti solističkoj karijeri?
– Naravno! Mada, da vam iskreno kažem, ni u „Simply Red” nikada se nisam osećao kao pripadnik nekakvog velikog muzičkog projekta. Ne bih voleo da me pogrešno shvatite, ali…

Aludirate na zlurade komentare povodom vaše navodne egocentričnosti?
– Upravo tako. Poznato je da su milion puta negativno komentarisane moje izjave u kojima nema ničeg kontroverznog. Devedeset odsto kompletnog posla, a u vezi sa angažmanom „Simply Red”, obavljam sam. Takođe, napomenuo bih i da sam osnivač i vlasnik dve nezavisne diskografske kuće: prva promoviše podžanrove rege muzike i to je etiketa „Blood and Fire”, a druga je koncepcijski mnogo šira, ali, eto, nosi neuobičajen naziv – zove se simplyred.com. Pa, gde ćete više od toga?! Složićete se da to i nije tako mali posao.

Da li ste zaista osnovali sopstvenu diskografsku kuću kada vam je „pukao film”?

– Ne možete ni da zamislite kakve neprijatnosti su mi priređivali predstavnici velikih diskografskih kuća! Stvar se na kraju toliko iskomplikovala da je ceo slučaj završio na sudu. I tako, tužimo se godinama…

Na kakve neprijatnosti mislite?

– Ne bih vas gnjavio detaljima iz sudskih procesa. Ukratko, radilo se o tome da „Simply Red”, to jest praktično ja lično, odradim sve, a na kraju oni pokupe kajmak. I to je tako trajalo i trajalo… godinama, dok nisam rešio da uzmem stvari u svoje ruke. Problem je u tome da kad jednom, kao mlad i relativno neafirmisan bend potpišete ugovor pod dosta lošim uslovima, onda je vrlo teško izvući se iz tog sistema. Postajete njihov rob. E pa neće moći! Makar se sudili doživotno. To sam pomislio i evo i dan-danas nemam pravo da sopstvenu autorsku muziku objavljujem pod svojom etiketom, jer vlasništvo nad mojim pesmama imaju lihvari. Neprihvatljivo je da neko drugi ima vlasništvo nad preko tridesetak planetarnih hitova „Simply Red”, a ja od toga dobijam mrvice.

Na kojoj muzici ste odrasli?
– Odrastao sam slušajući detroitske Motown izvođače, britanski northern soul, rege muzičare, ali i prilično pod uticajem panka… Moj nekadašnji sastav „The Frantic Elevators” čak sam i osnovao – verovali ili ne – na jednom od koncerata „Sex Pistols”!

Obožavam džez
Svojevremeno ste najavljivali svoju „saradnju života” sa Majlsom Dejvisom.
– Jesam, ali onda je čovek umro. I tako, moj najveći životni projekat pao je u vodu. Obožavam džez! Mnoge džez i soul klasike interpretiram na koncertima.

Strast su mi ugostiteljstvo i fudbal
Da li dižete ruke i od ugostiteljske karijere?
– To nikako. Dugo godina sam bio vlasnik lanca restorana „La Tasca”, a trenutno sam suvlasnik pariskog lokala „Man Ray”. Ostali partneri su Džon Malkovič, Šon Pen i Džoni Dep. Eh, da… ugostiteljstvo je moja velika strast. Baš kao i fudbal, dajem glavu za Mančester junajted!

Autor: Dubravka Ristić

Foto: AFP

Izvor: Blic Online

(Visited 60 times, 1 visits today)