Tražili ste – slušajte! „Fit“ obelodanili pesmu posle 20 godina na nagovor fanova


FitOgroman broj mejlova u kojima su fanovi tražili da čuju „Snaga i moć“ – pesmu nastalu još 1991. godine, razlog su zbog kojih je velika riječka grupa „Fit“ pronašla snimak iz pomenute godine i omogućila publici da je besplatno preuzme na sajtu Timemachinemusic-a.

Tekst za „Snagu i moć“ napisao je Miro Tešević (basista), a muziku Zorko Opačić (gitarista). Planirano je da se nađe na trećem albumu, spremanom te ’91. godine, ali se zbog političke situacije u zemlji to nije dogodilo.

Izgleda da se Fitovcima osladilo da poklanjaju publici, s obzirom na to da se i njihov poslednji studijski album „2011“ besplatno preuzima sa oficijelnog sajta www.fitrijeka.com. Tamo se nalaze i remasterizovana izdanja albuma „Uz Rijeku“ iz 1988. i „Daj Mi Ruku“ iz 1989. godine.

„Drago nam je da je Internet napokon postao svima dostupan, snažan medij koji možemo iskoristiti i obradovati sve naše fanove poklanjajući im kompletan novi album“– kaže Zorko Opačić, gitarist, kompozitor i producent benda. „Želimo da što vise ljudi čuje naše nove pesme i ne želimo da izdavačke kuće budu prepreka tome, tj. ne želimo nikoga između nas i publike“– dodaje Miro Tešević, basista i tekstopisac.

„Nekako mi je sasvim prirodno da ovaj album izađe na Internetu“, kaže pevač Davor Lukas„Svi živimo u različitim gradovima i album je čak i snimljen zahvaljujući Internetu. Od ideje do krajnjeg miksovanja albuma proveli smo manje od dvadeset dana fizički u istoj prostoriji. Većinu posla i komunikaciju tokom same izrade pesama imali smo preko neta“.

Fit

„Fit” – bend koji je nastao nakon što su tri druga iz ugostiteljske škole gledali film “Blues Brothers” i koji je dobio ime po gelu za kosu, krajem ’80.-ih bio je jedan od najpopularnijih u regionu, pre svega zahvaljujući tome što nisu zazirali od komercijalnijih pesama, kao što je to bio slučaj sa drugim riječkim rok bendovima. Tih godina objavili su dva albuma, a publika i dalje pamti hitove „Rijeka“, „Zaboravit ću sve“ i gotovo da nema žurke na kojoj se sluša „domaća“ muzika, a da se ne čuje „Mačka“ ili „Zvoni telefon.“

Debi album „Uz Rijeku“ snimaju 1988. godine u studiu sarajevske RTV, ali je traka greškom izbrisana, pa se ponovno snimanje dogodilo u Beogradu, u produkciji Milana Mladenovića, vođe benda „Ekatarina Velika“, na kojem je i svirao gitaru zajedno sa Zvonkom Đukićem – Đuletom, pevačem grupe Van Gogh. Drugi album, sada u samostalnoj produkciji, nastao je već sledeće godine u splitskom studiu Vilović, na kome je udarna pesma „Zvoni telefon“ bila obrada „Hanging On The Telephone“ sastava Blondie.

„Fit“ je nestao nekako preko noći, početkom rata u Hrvatskoj. Tešević i Opačić se sele u Amsterdam gde rade pod imenom „Cyberfit“, a najveći uspeh su ostvarili pesmom „Pojo, Pojo” na kompilaciji chill-out muzike „Cafe Del Mar.“ Pevač Davor Lukas je 1997. godine izdao album „Lucas“ za Croatia Records, koji nije ostvario veći uspeh.

Prvi put, posle 17 godina, Davor Lukas (vokal), Žarko Opačić (gitara), Miro Tešević (bas) i tadašnji bubnjar Siniša Banvić, nastupili su oktobra 2008. godine u riječkoj Stereo dvorani, posle čega su objavili „Live uz Rijeku“ i dokumentarac „Rock’n’roll je kriv za sve“ prikazan na nekim festivalima.

Treći album „2011.“ sa pesmama kao što su „Vodimo ljubav,“ „Jin jang,“ „Ne mogu bez nje,“ nastao je u studiu Zorka Opačića u Amsterdamu.

Trenutno nastupaju u sastavu: Davor Lukas (vokal), Žarko Opačić (gitara), Miro Tešević (bas) i Alen Tibljaš (bubnjevi).

„Fit“ će, posle uspešne zimske turneje tokom koje su održali koncerte u Rijeci, Beogradu, Zagrebu, Staroj Pazovi i Novom Sadu, ovog leta učestvovati na festivalima, a prvi najavljeni je u okviru Eco Star festivala 5. avgusta u Paraćinu.

(Visited 107 times, 1 visits today)