Tragom festivalskih nota


Atheist RapBlizi se kraj godine, vreme da se podvuče crta, mada ima još dana za megdana,ali da vidimo šta smo do sad čuli.

Ekspanzija muzičkih festivala širom Srbije. E sad, da prebrojim one na kojima sam bila dovoljni su mi prsti jedne ruke, taman toliko, a za ukupan broj ne bi bili dovoljni ni nožni. S toga papir i olovka su tu. Pišem, prisećam se, pišem, guglam, gledam svoje slike, pišem… nikad kraja spisku. Znam da ih ima još, ali kume, malo li je?

To be punk, Trenchtown, Exit, KingsTown, TLO fest, MMF, Kulpin fest, C.M.O.K., Arsenal fest, Reload, Nišville jazz festival, Šumadija fest, Hepicentar, gitarijade u Zaječaru i Ratkovu, Kill ‘Em All, The love festival, Belgrade Beer fest, Dani piva Zrenjanin…

Neki od festivala imaju višegodišnju tradiciju, dok su neki svoju istoriju počeli da pišu tek ove godine. I ja se tako nekad „slučajno“ nađem na mestu početka pisanja istorije kao što je to bio slučaj sa Arsenal festom u Kragujevcu. Zaista zanimljiv prostor Knežev arsenal, prostor sa pričom koju će vam Kragujevčani rado ispričati ako ih upitate. Tri dana dobre energije, izvođači vrhunski što iz Kragujevca (Čovek bez sluha, Darkshines, Škola gitare Oktava), što iz Srbije (The Dibidus, Partibrejkersi, Orthodox Celts, S.A.R.S., Rambo Amadeus, Del Arno Bend, 16 osam 23) i regiona (Dubioza kolektiv, Hladno pivo, Letu štuke, JINX). Zvezde festivala definitivno Hladno pivo. Svaka čast za izbor, ali to je i teret koji su organizatori sebi nametnuli da sledeće godine bude makar na istom nivou, a poželjno je da bude još bolji.

Jedan moj prijatelj izjavio je, negde na pola ove godine, kako svako selo dobi svoj festival. Ne bih rekla da je ovo loše, samo se nadam da neki od festivala neće biti kao instant supa-brzo napraviš, brzo pojedeš tj. bilo sad i nikad više. U vremenu izopačenih „idola“ mladih poželjno je „trovati“ ih rock, punk i metal zvukom.

I da podvučem crtu na ovom virtualnom papiru – Godina bogata notama, neka nam sledeća bude još kvalitetnija, kvantitet ipak nije prioritet.

(Visited 77 times, 1 visits today)