TOY: Obožavamo kada je publika zadubljena u muziku kao i mi


 

Toy je engleski bend koga su 2010. godine u Brajtonu oformili školski drugovi, gitarista i glavni vokal Tom Dugal (Tom Dougall), drugi gitarista Dominik O’Der (Dominic O’Dair) i basista Maksim Beron (Maxim Barron), zajedno sa bubnjarom Čarlijem Selvidžem (Charlie Salvidge) i španskom klavijaturiskinjom Alehandrom Dijez (Alejandra Diez). U dosadašnjoj karijeri objavili su tri studijska albuma, a upravo najrecentnije izdanje „Clear Shots“ povod je za evropsku turneju u okviru koje će posetiti Novi Sad i Beograd.

Pre premijernih nastupa u našoj zemlji, basista benda Maksim „Panda“ Beron pričao nam je o zvuku benda, novom albumu, turnejama, različitim muzičkim projektima, kao i o energičnim koncertima grupe.

RS: Kakav silan početak za bend Toy! Vaš prvi singl „Left Myself Behind“ je rasprodat za jedan dan. To mora da vam je dalo snažan vetar u leđa, zar ne?

Maksim: Bilo je izuzetno! Sećam se da je u pitanju bio ograničeni kapacitet, a mislim da se i danas 12″ singl dobro prodaje. Ja ne posedujem kopiju.

RS: Takođe, dobili ste pohvale od strane relevantnih muzičkih medija. Kako ste se zbog toga osećali?

Maksim: Veoma je lepo kada čuješ ili pročitaš pozitivne kritike o sebi. Mislim da smo isprva uživali u tome, a sve preko toga sada smatramo za bonus.

RS: Kako biste opisali vaš zvuk? U suštini, vi kombinujete shoegaze i psihodelični rok, ali koristite i dosta elektronike.

Maksim: Nije lako objasniti. Ne smatramo sebe shoegaze bendom niti smo ikada slušali tu vrstu muzike. Što se nas tiče bend kao što je My Bloody Valentine nije shoegaze, ali je teško kad ti se prikače takve etikete. Koristimio mnogo različitih uticaja, jer nastojimo da se konstantno razvijamo. Psihodelična muzika je veoma širok pojam. Rekao bih da nova muzika na kojoj smo radili poseduje folk elemente, kao i filmske i pank uticaje.

RS: Producent vaša prva dva albuma bio je Den Keri (Dan Carey). Kako je bilo sarađivati sa tako talentovanim stručnjakom?

Maksim: Bilo je veoma prijatno iskustvo. U njegovom vlasništvu je sjajan studio i on ima neverovatnu strast ka muzici. Nedavno smo se videli i možda ćemo ponovo sarađivati na nekim projektima.

RS: U to vreme nastupali ste kao podrška bendu The Vaccines. Kakva iskustva nosite u vezi sa tim?

Maksim: Koliko se sećam, u pitanju je jedna turneja i bilo je zaista zabavno. Klubovi u kojima smo svirali su bili prilično veliki i momci su bili divni.

RS: Kakve su vaše impresije u vezi sa projektom koji ste radili sa Bat For Lashes?

Maksim: Bilo je veoma zabavno raditi na projektu sa Natašom (Natasha Khan) i Denom. Sviranje takve vrste muzike je bilo nešto sa čim nismo eksperimentisali pre. Ritmovi su bili veoma različiti u odnosu na zapadne.

RS: Prošle godine objavili ste treće studijsko izdanje „Clear Shots“. Da li ste zadovoljni reakcijama?

Maksim: Ljudi koje znam i kojima verujem su rekli kako im je ovo omiljeni album. Mislim da je i meni omiljen, takođe. Objavljen je u oktobru, u pogrešno vreme, po mom mišljenju i to je nešto što nećemo dozvoliti da se ponovi.

RS: Kakav je bio vaš pristup trećem albumu? Imali ste i novog producenta, Dejvida Vrenča (David Wrench).

Maksim: Snimljen je dok je bend svirao uživo kao i prethodna dva izdanja. Koristili smo više sekvenci i klavijatura, kao i čistiji zvuk gitare. Želeli smo da ostvarimo filmskiji zvuk, tako da je razlaz bio veoma važan kako bi to ostvarili.

RS: Koliko su se stvari u bendu promenile od razlaza sa Alehandrom Dijez? Da li ste još uvek u kontaktu sa njom?

Maksim: Da, pričao sam sa njom juče. Ona sada stvara sopstvenu muziku. Ona je sjajna muzičarka i želimo joj sve najbolje. Maks Oskarnold (Max Oscarnold ) je takođe odličan muzičar. Dosta toga pišemo i stvaramo zajedno i on poseduje veoma različit stil kada je sviranje klavijatura u pitanju. On je takođe i tekstopisac i gitarista u prvom redu, što nam daje novu dimenziju kada govorimo o stvaranju muzike.

RS: Veoma obraćate pažnju na spotove benda, da li sam u pravu? Na koji način odlučujete kako će vaš novi video da izgleda?

Maksim: Da, volimo da budemo umešani u taj deo posla. Obično inspiraciju pronalazimo u umetnosti i snimcima koje volimo. Na primer, video za pesmu „It’s Been So Long“ nastao je kada sam u MOMA galeriji u Beču prisustvovao veoma brzoj test izložbi i pomislio kako bi to sasvim dobro pristajalo brzini naše muzike. To je obično tehnika koju želimo da iznova stvaramo i odgovara atmosferi muzike.

RS: Poznati ste po neprestanim turnejama. Kakva je vaša filozofija prema životu na putu?

Maksim: Obožamo to da radimo. Obožavamo da sviramo uživo i da posećujemo mesta gde nismo pre bili. Ne postoji nijedan član benda kome se to ne sviđa, tako da nikada nismo došli u situaciju da se raspravljamo da li da to radimo dokle god možemo. Veoma smo uzbuđeni što ćemo nastupati u Srbiji prvi put. Ne znamo šta možemo očekivati na različitim mestima u okviru ove turneje tako da jedva čekamo.

RS: Vaši koncerti veoma su energični i moćni. Kakve ideje oblikuju vaš nastup uživo?

Maksim: Mislim da to doživljavamo kao katarzično iskustvo. Kao oslobađanje kolektivne energije. Obožavamo kada je publika uronjena i zadubljena u muziku kao i mi.

Bend Toy nastupaće u Novom Sadu u subotu 12. maja u Firchie Think Tank studiju, dok će dan kasnije svirati u beogradskom klubu Dorćol Platz.

(Visited 50 times, 1 visits today)