Toto – čistoća zvuka, emocija i trenutka


Toto 2015 @ Kombank Arena, BeogradDrugi dan Belgrade Calling festivala nam je ponudio i predstavio nešto zaista kvalitetno. Sa osvrtom na današnjicu i trenutno stanje muzike, verovatno najkvalitetnije. Toto, grupa koja je od svog nastanka svu pažnju usmeravala na preciznost, sofisticiranost i emociju, koja je svu pažnju usmeravala na svaki odsvirani ton, a naročito na vokalne mogućnosti svih. To potvrđuju nekoliko Gremi nagrada, ali daleko više broj prodatih albuma i punih (stadionskih) koncerata.

Toto XIV je najnoviji, trinaesti po redu, studijski album, povodom koga su trenutno na turneji. Tačno u 21 čas, zavesa je pala i počeli su prvi taktovi snažne pesme „Runing Out of Time“, koja se nalazi na novom albumu, a koja je, kao i ceo album, instrumentalno i harmonijski bogata. Odmah, gotovo spojeno sa prethodnom, je usledio stari hit „I’ll supply the love“, koji je još više digao atmosferu među publikom, koja je prvenstveno bila željna starih hitova.

Poredak pesama je funkcionisao po principu jedna nova, jedna stara te je odsviran i „Burn“ i „Stranger in Town“, veliki hit iz 1984. godine i albuma Isolation, koji je bio posvećen preminulom pevaču istog Denisu Fergiju Frederiksenu (Dennis Fergie Frederiksen). Sjajan momenat je nastupio izvođenjem balade „I Wont’t Hold You Back“ koju je otpevao Stiv Lukater (Steve Lucather), najupečatljivija ličnost grupe Toto i odlični gitarista, a kao što važi mišljenje da je umetnost odsvirati sporu pesmu sa jakom dinamikom, ista je bila živi dokaz. Možda ranije, nego što je očekivano, jedan od tri najveća hita „Hold the Line“, sa prvog albuma (Toto, 1978) je izveden u prvom kvartalu, te je u istom došlo do kulminacije. Pesma je otpevana u duetu, vokal Džozef Vilijams (Joseph Williams) i prateći ženski vokal Dženi Daglas (Jenny Douglas), što je dodalo na veliči i jačini pesme. Interesantno je i neuobičajeno da su upravo vokali jedan od najjačih aduta grupe. Tako su na koncertu, pored glavnog Vilijamsa i Lukatera, pevali i pijanista Dejvid Pajč (David Paich) i klavijaturista Stiv Porkaro (Steve Porcaro), a bilo je trenutaka kada su svi zajedno, horski, pevali, što argumentuje uvodne rečenice.

Toto 2015 @ Kombank Arena, Beograd

Nakon odličnih „Takin it Back“, koju je otpevao upravo Porkaro i žestoke „Never Enough“, svirana je „Pamela“ matični hit Vilijamsa, koji ju je sa bendom snimio na albumu The Seventh One (1988). Da Stiv Lukater spada u top klasu gitarista dokazao je svojom, tradicionalnom, instrumentalnom verzijom pesme „Little Wing“, kao omaž velikom Hendriksu (Hendrix). Dugački solo uz čist i precizan zvuk gitare uz efekte je zvučao fascinirajuće. Svakako cela turneja je između ostalog posvećena braći Porkaro, bez kojih, Toto, teško da bi postojao i koji su svojim muziciranjem dali neizbrisiv trag u muzici, a posebno nedavno preminulom basisti Majku Porkaru (Mike Porcaro). Balada „The Road Goes On“ je bila posvećena upravo njima. Nakon još jedne pesme sa novog albuma „Orphan“, krenuo je dobro poznati ritam na bubnjevima, koji je značio dobro poznato žensko ime – „Rosanna“, a u produžetku iste solo dijalog na relaciji klavir – gitara, na temu pesme.

Za kraj, očekivano… „Africa“, koja je trajala dugo, dok poslednji prisutni u Kombank Areni nije otpevao refren. Posebno se istakao Leni Kastro (Lenny Castro), perkusionista koji je svirao sa svim značajnijim svetskim muzičkim imenima.

Ovo lepo veče ispunjeno kvalitetnim zvukom je ometala mala posećenost koncerta i skepsa u pogledu obostranog uživanja, ali Toto koji je dva sata svirao i proveo nas putem od prvog do trinaestog albuma pokazao je profesionalizam i da se sa istim žarom svira za jednog i za milion slušalaca.

(Visited 135 times, 1 visits today)