Tindersticks – Falling Down a Mountain


Stjuart Stejpls nudi obožavaocima Tindresticksa novi album koji je vedar i gotovo umirujuć: jesu li to blagodeti njegovog novog života u francuskoj provinciji Limousin?

Dva puta u toku intervjua Stujart Stejpls je ispustio dubok uzdah tuge koji je bio propraćen dugom tišinom. Prvi put zbog sećanja na Alana Blašana (francuskog rock pevača koji je preminuo u martu prošle godine) kome je i posvećena pesma Black Smoke sa njihovog novog albuma,a koja uzdiže pesmu evropskog kauboja. Ta pesma nije slučajno posvećena Alanu, naime dva pevača su se tokom poslednjih godina bila dosta zbližila. Drugi put uzdahnuo je još teže zbog nedavno preminule Lase de Sela sa kojom je ovaj engleski sekstet često sarađivao tokom protekle decenije.

Uprkos tome, na novom albumu Tindersticks-a Stujart jadikuje manje nego uobičajeno i bez ikakve namere da se takmiče s Frenkijem Vinsentom, Falling down a Mountain nema ničeg zajedničkog sa dolinom suza u kojoj odjekuju monotone violine. Jedno brzo slušanje albuma može vas čak i zbuniti jer su Tindersticks-i ovde upotrebili paletu zvukova i stilova koji su neuobačejeno raznorodni za njih. Od naslovne pesme koja otvara album hipnotičkim vibracijama koje su srodne jazz-u sedamdesetih do uzvišene instrumentalne teme (Piano Music) koja ga zatvara, ovaj album se odlikuje stilski različitim kompozicijama koje ne moraju nužno da čine jednu celinu.

„Prethodni album, The Hungry Saw, imao je za cilj da ponovo okupi grupu nakon jednog dužeg perioda. Novi album je ekstrovertnog karaktera, kao da nemamo više nikakvog straha od proširivanja sospstvenih granica.“ Tako, na albumu posle jedne dirljive balade, Keep You Beautiful, sledi živahna kompozicija Harmony Around My Table na koju se po smislu naslanja kompoziicja sa meksičkim ornamentima She Rode Me Down, dok se između te dve nalazi duet Peanuts ostvaren u saradnji sa kanadskom pevačicom retkog glasa Margaret O’Harom…

Još nekoliko godina ranije Stejpls je za svoj dom izabrao francusku regiju Limousin, a tu je i napravio studio pod imenom „The Lucky Dog“ po istoimenom vesternu. „Možda smo se mi dugo pokazivali kao previše zatvoreni u sopstvenu estetiku. S vremenom smo naučili da napravimo ispade u odnosu na ono što je za nas uobičajeno, a najbolje pesme upravo proizilaze iz te nove slobode. Niti koje nas međusobno vežu su sada toliko jake da se ne bojimo da ih narušimo i odstupimo od uobičajene koncepcije naših pesama.“

Stjuart Stejpls se priseća atmosfere koja je bliska duhu njihovog prvog albuma koji je izašao pre sedamnaest godina, kada je svako od originalnog jezgra grupe morao da zaseni druge i da pronađe sitna zadovoljstva koja su tokom godina iščilela. Dok spremaju dosta opor i apstraktan nacrt za budući album, Tindersticksi su u ovaj album uložili svu umiljatost i živost, ali isto tako i mrvicu taštine, koje su u nekim drugim vremenima čuvali za paralelne projekte. Ovakvom promenom album Falling Down A Mountain svakako puno dobija.

{youtube}w9G6idC9Fjg{/youtube}

(Visited 72 times, 1 visits today)