The Subways u zagrebačkoj Tvornici kulture 9. decembra


The SubwaysThe Subways, engleski garažni indie rok bend, dolazi u zagrebačku Tvornicu kulture u sredu 9. decembra.

Bend je osnovan 2002. godine i sastavljen od troje članova – frontmena i gitariste Bilija Lana (Billy Lunn), basistkinje Šarlot Kuper (Charlotte Cooper) i bubnjara Džoša Morgana(Josh Morgan), Lanovog brata. Jako brzo su izašli iz početne anonimnosti, pa su u svojoj karijeri upisali saradnje sa poznatim producentima kao što su Stiven Strit(Stephen Stree ; The Smiths, Blur) i Buč Vig(Butch Vig ; Nirvana, Smashing Pumpkins) i ostali zapamćeni kao bend koji dostavlja jako puno energije u svojim nastupima.

The Subways su jako rano počeli svirati, ispočetka pesme grupa Nirvana, Green Day ili pank stvari, a izbacili su mnoštvo snimki i demo izdanja, pa su na insistiranje Lana svaku novu pesmu su snimili u vlastitom studiju. Upravo je jedan takav snimak završio u rukama organizatora Glastonbury festivala, pa su The Subways osvojili nagradu Emerging Talent Competition i jako mladi svirali pred velikim brojem ljudi na samom festivalu. Taj nastup ih je lansirao u zvezde i označio kao festivalske miljenike širom cele Evrope. Nakon Glastonbury-ja stvari su krenule ubrzano, pa su The Subways svirali na The Carling Weekendu 2004. godine u Readingu i Lidsu, a nakon toga su sami finansirali turneju po Velikoj Britaniji koja je imala upisanih 35 koncertnih datuma.

Njihov prvi album Young for Eternity objavljen je 2005. godine, a singl „Oh Yeah“ odmah je našao na 25. mestu UK Music Chart liste, a tokom turneja sa tim albumom bend je svirao kao predgrupa bendu Foo Fighters u Mančesteru, i nakon toga se uputio i do Amerike gde su nastupili na Lollapalooza festivalu ili čak u poznatim emisijama „Late Show with David Letterman” i „Late Night with Conan O’Brien“. Drugi album All Or Nothing snimljen je 2007. godine, sa singlovima „This Is The Club“ ili „Girls&Boys“, a ta je godina bila i vreme intenzivnih nastupa na festivalima Glastonbury, T in The Park ili Download, bend se pojavio u Gaj Ričijevom (Guy Ritchie) filmu „RocknRolla“ gde su izveli svoju stvar „Rock & Roll Queen“, nastupili su čak i u Australiji, a ta ih turneja uz velike evropske festivale vodi i na najveći open-air festivalu u vuropi – Pzystanek Woodstocku Poljskoj.

Bend je 2011. godine izbacio treći album Money and Celebrity, a najnovije četvrto izdanje je album The Subways. Posebnost novog albuma je činjenica da je bend sve radio sam, od materijala, snimanja, produkcije i miksanja, čak su ga i nazvali po sebi, a kritika navodi da je album prava oda roku, potpuno direktan, i sadrži zarazne melodije ili čak da je savršena buka koja odiše pankom. Friško je objavljen i novi spot za pesmu „Good Times“ koji savršeno portretira energiju koju bend emituje na sceni, ali i šarm i jednostavnost iza scene. Bend uskoro planira objaviti i EP Good Times Live snimljen ove godine na Open Air Gampel music festivalu u Švajcarskoj.

Velika turneja u sklopu koje dolaze i u Hrvatsku, The Subways vodi na bine u Austriji, Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Švajcarskoj i Mađarskoj, a zagrebačka Tvornica Kulture 9. decembra jedina je koncert u regiji.

Ulaznice su u prodaji po ceni od 40 kuna do 9. oktobra, nakon toga cena je 50 kuna sve do dana koncerta 9. decembra, kada će biti 70 kuna.

Službena prodajna mesta: Tvornica kulture (Ljudevita Posavskog 1) i servis Entrio.

(Visited 81 times, 1 visits today)