The Indian Summer objavio singl „Moon”


indian_summerBogdan Radenković i Dukat (Dušan Strajnić), frontmen beogradskog melancholic indie-folk benda Stray Dogg, udruženi pod imenom The Indian Summer izbacili su svoj prvi singl “Moon”.

Na njemu Bogdan Radenković svira sve instrumente, dok se Dukat pobrinuo za vokalne deonice i aranžmane.

Stray Dogg bend, koji je poznat kao kompleksan u emotivnom smislu i sveden u izražajnom, nedavno je samostalno izdao drugi album po redu “Fire’s Never Wrong“ (sniman u studiju Digimedija), na kojem je demonstrirao miks talenta, uverenja i veštine.

Indian Summer uveliko radi na novim pesama, pripremajući EP I tražeći izdavača.

Plan nam je da sledimo neki više melanholično psihodelični zvuk, sa više efekata, synthova i slično”, otkriva Bogdan Radenković.

Bogdan Radenković i Dukat upoznali su se u čuvenoj kafani „Mornar“ u Beogradu ove godine i ubrzo započeli saradnju. Iako dolaze iz različitih muzičkih svetova, ipak su našli, kako Bogdan Radenković kaže „zajednički presek“.

Za početak mini intervjua pitali smo Bogdana kako je Indian Summer dobio naziv?

„Ime benda je gotovo podsvesna kreacija sa puno simbolike – indijsko leto je zakasneli topli talas koji se javlja posle jesenjeg mraza, na takvom suncu boje su jako intenzivne, miriše trulo lisce i sve zadobija onu melanholiju kojoj težimo. Takođe, to je prva pesma koju su The Doors snimili u studiju (sudeći po izjavi Robija Krigera (Robby Krieger)). Iako se nije našla na njihovom prvom albumu, na našem prvom EP-u će se gotovo sigurno naći obrada te pesme na nama svojstven način.“

Na pitanje o muzičkim uzorima i duhovnom pronalaženju sa Dukatom, odgovor se sam nadovezao:

„Pored The Doorsa, koji su nam vitalan uzor, bitan uticaj je i rani Pink Floyd (cak iz perioda Sida Bareta (Syd Barrett) kao i mnoštvo muzičara koje Dukat i ja preslušavamo i delimo svakodnevno – Dukat je maltene američko dete što se tiče muzičkog ukusa, odrastao je uz Nila Janga (Neil Young), Džefa Baklija (Jeff Buckley) i uz hrpu bluzera, dok sam ja svoj stil gradio svirajući Baha (Bacha) i Betovena (Beethovena).“

U daljem razgovoru, Bogdan nam je otkrio kako opisuje muziku koju stvara i o daljim planovima Indian Summer-a:

„Možda je prvi singl prilično „stidljiv“ i nereprezentativan po pitanju eksperimentisanja, ali već pripremamo nove stvari gde sam se otvoreno prepustio i potpunoj improvizaciji, i sigurno će se osetiti moja preokupacija džez muzikom. Takođe, planiram da se više prepustim klaviru a gitaru svedem samo na pojedine ornamente i kratke fraze. Razmatramo i o uvođenju mnogih savremenih efekata i instrumenata, o dužim i labavijim aranžmanima sa puno prostora za sviranje.
S obzirom da smo (za sada) duo, a još smo razdvojeni (Niš – Beograd) stvar se razvija jako sporo, ali bez potrebe da se nateže i forsira jer pokušavamo da napravimo nešto novo, nešto što će biti sofisticiranije od roka, ukroćenije od džeza, sa težinom klasične muzike i dušom delta bluza.“

Ovi mladi ljudi su zaista dragocenosti, njihova posvećenost umetnosti oduševljava. Sa njima se možemo samo ponositi.

Mesec će vam reći…

(Visited 68 times, 1 visits today)