The Exploited u srpskoj prestonici panka


Grad Novi Sad je oduvek naginjao panku i pank roku. Može se reći da je on svojevremeno, u dužem periodu bio prestonica pank roka u staroj državi. Koncert grupe The Exploited, u okviru turneje Don’t Forget the Chaos, je nešto što je u Novom Sadu čekano bezmalo tri decenije i koncert u Novom Sadu je najlogičniji, prirodan događaj.

U četvrtak, 26. aprila u novosadskom klubu Fabrika, pored pomenutih pank legendi, kao domaća podrška i kao predgrupe nastupile su grupe Replicunts iz Beograda i Dishumanity iz Kragujevca.

Ostaje otvoreno pitanje i čuđenje zašto u spisku predgrupa nije bilo mesta i za neki od legendarnih pank bendova sa novosadske scene, ali preptostavimo da su u pitanju objektivni razlozi.

Prva na binu je izašla grupa Replicunts. U pitanju su tri devojke (žene) koje su okarakterisane kao „jedini ženski pank bend u Srbiji“ ali i koje su prilično poznate kako kod nas tako i u inostranstvu. To i ne čudi s obzirom da imaju respektabilan autorski rad koje su ovom prilikom predstavile u usviranom, stabilnom i efektivnom obliku. U veštom manevrisanju između panka i garažnog zvuka ali u definitivnom temelju u panku predstavile su svoj opus kroz pesme kao što su „Broken“, „My Country“, „You Lie You Die“ i druge. Zapažen koncert koji je ostavio pozitivne utiske.

Nakon njih je svirala grupa Dishumanity koji dolazi iz Kragujevca i koja iza sebe ima snimljen album i nekoliko singlova a na sceni je skoro deset godina. Ovo je bila teža i agresivnija varijanta od prethodnika ali ništa manje kvalitetna. Ovde je takođe prisutan osnovni pank oblik ali uz značajan upliv metal kora i ded metala što se vidi i iz njihovih tekstova i ikonografije koja ima mračniju notu. Efektivan detalj u zvuku je distorzični bas koji oboji atmosferu. Nizale su se pesme „Nevine žrtve“, „Mad Striker“, „Agonija“, „Sloboda“, „Armagedon“ i ostale.

Malo posle 22 časa na scenu je izašao čuveni bend The Exploited sa čuvenim i prepoznatljivim pevačem i frontmenom Vatijem Bjukenom (Wattie Buchan). Treba reći da je u čitavom koncertnom prostoru preovladavao pank imidž dostojan same Britanije sa krestama, ispisanim kožnim jaknama, zihericama, minđušama i sa mnogo oznaka i logoa upravo ove grupe.

Uz dobar i ne preterano glasan ali kvalitetan zvuk, koncert je otvoren pesmom „Let’s Start A War“ i već prva pesma je nagovestila veliki pozitivni haos među publikom. „Fightback“, „Dogs Of War“, „Massacre“ i veliki hit „UK 82“ je doveo do svojevrsne pank erupcije u vidu tradicionalne gurke, nošenja na rukama, horskih pokliča. Ali tako treba da bude. Pank koncert bez ovih momenata prosto ne bi bio pank koncert. Za razliku od nekih drugih koncerata gde je set lista postavljena tako da se vremenom atmosfera zahuktava i energija raste, koncert Exploited-a je kao jak i iznenadni udar koji udari od prvog tona i udari pravo u centar, a naredni momenti mogu biti još bolji.

Ti naredni momenti su bili u znaku „Troops Of Tomorrow“, „Holiday In The Sun“, a momenti koje je većina željno čekala su bile direktne (kao i velika većina ostalih) pesme „Beat The Bastards“ i „Fuck The System“ koje su bile propraćene povicima iz srpskog dnevnopolitičkog stanja.

Izlazak na bis je bio poseban. Počeli su sa pesmom „Sex And Violence“ i na prvim taktovima pesme, bina se otvorila za sve koji su hteli da se popnu na nju i ubrzo je bila ispunjena u potpunosti a to je preko 30 ljudi na bini koji skaču u taktovima i ritmu koji se ubrzava. Nezaboravan, najupečatljiviji i po mnogima najbolji trenutak koji se desio na koncertima u SKCNS Fabrici, potpuno uporediv sa čuvenim koncertom Igija Popa na Egzitu 2005. godine. Nakon ove svojevrsne saradnje sa publikom, četvorka iz Edinburga je odsvirala himnu „Punk’s Not Dead“ a koncert okončala sa čuvenom „Maggie“.

 

Ovaj koncert u Srbiji nam je najbolja svirka na celoj turneji“ odlična rečenica za kraj, rečenica koju je izgovorio Vati Bjuken, rečenica za koju mi, koji smo bili na koncertu znamo da je istinita i čvrsto ćemo poverovati da nije uobičajena fraza sa turneja. Publika u Srbiji je željna ovakvih koncerata i prilično iskrena u iskazivanju emocija na istim i prema tome da se za zaključiti da je pevač i frontmen The Exploited-a bio potpuno u pravu, naročito kada je Novi Sad u pitanju.

(Visited 169 times, 1 visits today)