The Circle & Lidija Filipović


Klub „Akademija 28“, subota 17. april od 22h.

Aleksandar Miletić – klavir
Ivan Maksimović – kontrabas
Nikola Đokić – bubnjevi

Specijalna gošća: Lidija Filipović – glas

Lidija Filipović je, verovatno, jedna od najboljih svetskih pevačica na osnovu svoga rada, koji predstavlja multikulturalni spoj sving-a i komleksnih ritmova, divnih melodija, savršene izražajnosti, odličnih aranžmana; kombinujući sve ovo sa jednom namerom – da se izazovu intenzivne emocije kod publike.

Rođena je i odrasla u Beogradu, odakle je početkom devedesetih godina otišla u Grčku gde je počela ozbiljno da se bavi muzikom. U Grčkoj je nastupala sa zvezdama Pop i Rok muzike kao što su: Anna Vissi, Vassili Papaconstandinou i Nikos Karvelas.

Njena međunarodna karijera počinje sredinom devedesetih godina kada odlazi u Francusku gde sarađuje sa mnogim poznatim francuskim i američkim muzičarima.

Značajan uspeh je ostvarila sa projektima Mediterraneo i Nekada sa kojima je nastupala na mnogim međunarodnim jazz festivalima.

Na njenom repertoaru su podjednako zastupljeni jazz standardi kao i francuske, italijanske, grčke i makedonske narodne pesme koje izvodi u modernim aranžmanima.

Grupa The Circle je osnovana pre nesto manje od dve godine. U poslednjih godinu dana je prisutna i na beogradskoj klupskoj sceni. Članovi grupe izvode u sopstvenom aranžmanu numere sa standardnog jazz repertoara kao i originalne kompozicije.

{youtube}8-JS7wmRCQo{/youtube}

(Visited 110 times, 1 visits today)