Tavitjan brothers feat. Garabet Tavitjan & Gary Burton Quartet @ Sava Centar


Tavitjan brothersKoncert
Velika dvorana
02. jul, 20.00
Cena ulaznica: 1000, 1200 i 1500 din.

Tavitjan brothers feat. Garabet Tavitjan

Sa više od 400 koncertnih nastupa širom sveta, Tavitjan Brothers t.j. Diran (klavir) i Garo Tavitjan (bubnjevi) su najpoznatiji i najkvalitetniji Jazz muzičari iz Makedonije. Njihov muzički izraz obuhvata više muzičkih stilova t.j. Jazz, Fusion, Elektro i elemente Makedonske tradicionalne muzike kombinovani u virtuoznom intrumentalnom maniru. Nastupali su na brojnim internacionalnim festivalima kao i solo koncertima a dobitnici su nekoliko internacionalnih nagrada među kojima i Sonyjazz iz Engeske.

Njihova muzika je visoko ocenjena od strane svetskih kritičara iz najpoznatijih muzičkih Jazz magazina.

Diran i Garo su poznati kao vrhunski kompozitori, producenti i izvođači koji su sarađivali i delili scenu sa svetskim imenima kao: Joe Zawinull, Chick Corea, Rhani Krija (Sting) , Theodosii Spassov, Roseanne Vitro, Morris Pleasure, Philip Catherine, Mc Coy Tyner itd.

Diran i Garo Tavitjan su jedini muzičari iz Evrope koji su deo oficijalnog jazz projekta namenjen svetskom tržištu “Tribute to Michael Jackson” u organizaciji Morris Pleasure-a i Majklovog benda “This is it”.

Tavitjan Brothers su i prvi Makedonski pijanista i bubnjar koji su nastupali u legendarnom Blue Note jazz clubu u NYC.

Sa Tavitjan Brothersima kao specijalni gost dolazi i legendarni majstor Balkanske ritmike i bubnjar grupe Leb i Sol – Garabet Tavitjan – Garo koji će sa svojim sinovima izvesti nezaboravan bubnjarski spektakl.

Nema sumnje da je muzika koju izvode Tavitjan Brothers zaista impresivna, ispunjena emocijama koje nose zvuci juga, koji izmešani sa jazz-om donose novi talas na svetskoj muzičkoj sceni.

Gary Burton Quartet with Julian Lage, Antonio Sanchez & Jorge Roeder

Rođen 1943 godine, tokom odrastanja u Indijani, Barton je sam naučio da svira vibrafon, a sa 17 godina napravio je svoj debi snimak u Nešvilu, sa gitaristima Hank Garlandom i Chet Atkinsom. Dve godine kasnije napušta studije na Berklee College of Music I pridružuje se George Shearingu i Stan Getz, sa kojim je radio u periodu od 1964 do 1966.

Do trenutka kada je napusti Getz-a da bi osnovao svoj kvartet 1967, Burton je po svojim imenom već snimio tri albuma za RCA. Odvajajući ritmove od rock muzike i zadržavajući naglasak na jazz improvizaciji i harmoniskoj kompleksnosti, Burton privlači veliki broj publike sa obe strane jazz – rock spektra. Njegova popularnost potvrđena je od strane Down Beat magazine koji mu 1968 godine dodeljuje nagradu Jazzman godine, kao najmlađem koji je do tada primio nagradu te vrste.

Tokom 70. – ih godina Barton Kvartet uključuje mlade talente u svoji rad, kada im se priključuje i Pat Metheny na gitari, a bend počinje da istražuje repertoare savremenih kompozicija, nakon čega se bendu priključuju zvučna imena svetske muzičke scene među kojima je i Chick Corea

Dobitnik je četiri Gremi nagrade, a tokom dosadašnje karijere dokazao je da je sa pravom uvršten među svetske muzičke zvezde, a sa mnogima od njih je i nastupao u zajedničkim projektima među kojima su Pat Metheny , Chick Corea, Makoto Ozone, španski pianista i kompozitor Polo Orti, kao i francuski harmonikaš Richard Galliano.

(Visited 149 times, 1 visits today)