Tame Impala 12. avgusta u Ljubljani


Tame ImpalaKino Šiška (Trg prekomorskih brigad 3), Centar urbane kulture u Ljubljani vam predstavlja koncert godine, 12. avgusta dolazi australijski bend Tame Impala koji je prošle godine pobrao svetske kritike za album „Lonerism“.

Ko god tvrdi da je psihodelični rok ostao zakopan u vremenu ranijih albuma Pink Floyda, prevario se. Jer na svetsku je scenu 2010. godine zakoračio bend koji je ime uzeo po pitomoj antilopi, i u samo nekoliko godina postojanja skupio većinu prestižnih nagrada i danas se opravdano može nazvati najboljim indie fenomenom. Reč je o bendu iz Australije Tame Impala koje publika iz regiona ima priliku slušati u Ljubljani u Kinu Šiška 12. avgusta.

Bend čija je glava Kevin Parker danas možemo čuti u reklami za Blackberry Z10 i u drugoj sezoni HBO-ove serije „Girls“, njihova je muzika upotrebljena u „The Kids Are All Right“, filmu nominovanom za Oscara, a sam je bend, sa tek dva albuma iza sebe, nominovan za mnogo, i osvojio je mnogo nagrada.

Tame Impala danas su Kevin Parker (vokal, gitara, kazoo), Dominik Simper (Dominic Simper) (bas, gitara, synth), Džej Votson (Jay „Gumby“ Watson) (bubanj i prateći vokal, synth, gitara), Džulijen Barbagelo (Julien Barbagello) (bubanj, prateći vokal) i Kem Ejveri (Cam Avery) na basu koji je nedavno zamenio Nika Olbruka (Nick Allbrook). U početku međutim beše bluz/džez/psihodelik bend Kevina Parkera pod imenom Dee Dee Dums, koji je i sam bio prilično uspešan.

Kad je 2007. preimenovan u Tame Impala, dvije gitare zamenjene su tradicionalnijom formacijom gitara-bas-bubnjevi. Godinu dana kasnije bend je potpisao za nezavisni label Modular Recordings a iste su godine već delili bine sa bendovima kao što su You Am I, The Black Keys, Yeasayer ili MGMT. Svirali su već i na poznatim svetskim festivalima, a na nacionalnima su bili hedlajneri što im je super poslužilo za promociju prvog EP-a nazvanog Tame Impala.

Njihov prvi album „Innerspeaker“ (2010.) Pitchfork je odmah proglasio za Best New Music, a svetska turneja koja je uskoro usledila već ih je vinula među indie, i ne samo indie, zvezde. Kako se pojavljivao singl za singlom, od „Solitude is Bliss“ do „Lucidity“ ili „Why Won’t You Make Up Your Mind“, svet je od statične poze iz koje se pažljivo sluša prešao u skakanje i mahanje rukama.

Sa izdanjem Innerspeakera Tame Impala napravili su značajan istup na svetskoj pozornici. Bilo je to zahvaljujući njihovoj odluci da se usprotive savremenom spinu da je muzika stara nekoliko decenija mrtva i zaboravljena, a istovremeno zahvaljujući njihovom jedinstvenom i uvek nanovo iznenađujućem načinu da propuste melodiju kroz organske matrice.

Inače, album je u potpunosti snimio i producirao Kevin, i to u kućici na drvetu s pogledom na Indijski okean, nekoliko sati jugozapadno od Perta. Dejv Fridman (Dave Fridmann) iz Flaming Lipsa za miksom i Tim Holms (Tim Holmes) iz Death in Vegas koji se pobrinuo za tehniku, dali su mu onu zavodničku eksplozivnost. Propoznala je to i muzička nagrada ARIA (Australian Recording Industry Association) pa je bend za 2010. godinu imao četiri nominacije – za Album godine, Najbolji rok album, Najbolji bend i Najboljeg debitanta.

Nedugo nakon svih ovih događaja, Kevin je otišao u svoju kreativnu crvotočinu i počeo skupljati ideje za drugi album. On je inače sniman na nekoliko svetskih lokacija, ali ponajviše u Pertu i Parizu. Miksao ga je ponovno Dejv Fridman, a krajnji je rezultat bio „Lonerism“, u oktobru 2012. godine.

Kevinovim rečima, Lonerism se sastoji od „proširene sonične palete, sa više emocionalnih pesama, i izraženijom narativnom perspektivom“. Pesme skreću kad očekuješ da će ići pravo, pa se izvrnu kad očekuješ suprotno, usuču se kad očekuješ da će se rasprsnuti… Toliko je krivulja u melodijama da ti od toga postane fenomenalno vrtoglavo.

Većinu je materijala ponovno napisao i snimio sam Kevin Parker. Čak je i fotografiju za „kaver“ albuma on opalio, uz dizajnerska poboljšanja Lifa Podhajskija (Leif Podhajsky) – odabrao je motiv Jardin du Luxembourg u Parizu snimljen iza zatvorenih metalnih vrata, što sugeriše na izolaciju/usamljenost (Lonerism) jer je promatrač vratima odvojen od ljudi u vrtu.

Svet je bio toliko oduševljen albumom da je rezultat bila rasprodana svetska turneja 2012. – obišli su 29 gradova, imali 33 koncerta i prodali 45 hiljada karata, ne uključujući festivale!

Prve službene pohvale albumu dogodile su se na „domaćem terenu“, u decembru 2012. godine kad je stigla nagrada za album godine australijske radio mreže za mlade Triple J. Kolekcija nagrada je nadopunjena kad su mesec dana kasnije dobili nagradu za najbolji album godine prestižnog Rolling Stonea (koji je albumom godine proglasio i Innerspeaker). Lonerism je proglašen najboljim u 2012. godini i od strane časopisa NME, a pohvale i preporuke dali su mu mnogi drugi muzičari i zvezde muzičke industrije.

Početak koncerta najavljen je 21 čas, dok su karte po ceni od 25 evra dostupne putem mreže Eventim.

(Visited 24 times, 1 visits today)