Tačno je, Bad Religion dolaze!


Bad Religion @ ExitKrajem prošle nedelje na zvaničnom sajtu benda Bad Religion pojavila se vest da je jedna od destinacija njihove evropske turneje i Exit festival u Novom Sadu, a da je ovo ujedno i prvi put da sviraju u Srbiji. Ovo je izazvalo oduševljenje obožavalaca benda koji su nestrpljivo na Fejsbuk stranici Exit festivala tražili potvrdu ove informacije. Nama ne preostaje ništa drugo, nego da i zvanično izjavimo: tačno je. Bad Religion dolazi na Exit!

Kalifornijski pank rok bend osnovan još 1979. godine, nakon trideset godina i 15 studijskih albuma, među kojima su i How Could Hell Be Any Worse?, Suffer, Recipe for Hate, Stranger Than Fiction i Process of Belief, kao i poslednji album izdat u septembru prošle godine, The Dissent of Man, po prvi put i konačno dolazi u Srbiju. Proslavljajući tri decenije provokativnog zvuka i dominantnog prisustva na sceni, Bad Religion, po sopstvenom priznanju, pomeraju granice žanra danas na isti način na koji su to radili kada su se tek formirali kao pank bend. Originalni članovi benda i tekstopisci, Greg Grafin i Bret Gurevic, tvrde da su pesme sa novog albuma neke od omiljenih koje su napisali u čitavoj karijeri, a da je Dissent of Man ne samo presek ličnih iskustava članova benda u poslednjih nekoliko godina, već i presek njihovog celokupnog muzičkog sazrevanja.

“Čini mi se da smo se u nekoliko poslednjih albuma insistirali na klasičnom Bad Religion zvuku, ne udaljavajući se predaleko od onoga na šta smo navikli”, tvrdi Gurevic, “dok smo na poslednjoj ploči uradili nešto što nismo godinama: istraživali smo razne stvari koje su uticale na nas.”

Bunt pank veterana protiv stega konzervativnog društva, oličen u simbolu precrtanog krsta, intelektualni tekstovi i suprotstavljanje političkim i religioznim institucijama, kao i pozivanje na socijalnu odgovornost, postali su neizostavni pečat ovog benda. Čini se da je baš to poetika koja je na ovim prostorima uvek uznemiravajuće prepoznata, i to ne samo među pripadnicima pank rok scene.

(Visited 38 times, 1 visits today)