Svetski Smak dogodio se u Areni


Koncert godine 2012U prepunoj beogradskoj Kombank Areni (29. decembra), legendarna rok grupa Smak, jedna od najvažnijih u istoriji srpske rok muzike, održala je svoj veliki koncert. Procenjuje se da je na koncertu bilo oko 20.000 ljudi.

Nakon 20 godina ponovo su zajedno na bini nastupili članovi iz originalne postave iz sedamdesetih godina prošlog veka: gitarista Radomir Mihajlović – Točak, pevač Boris Aranđelović, basista Zoran Milanović i bubnjar Slobodan Stojanović – Kepa.

Kragujevački muzičari pokazali su da muzika zaista ne zna za granice, ni starosne ni bilo koje druge, i perfektnom svirkom su, blago rečeno, oduševili publiku.

Kao predgrupa Smaku, nastupila je Hipnagoga Slike, beogradski alternativni rok trio, koji je bio odličan uvod svojom sigurnom i energičnom svirkom. Naša jedina „zamerka” u toku njihovog nastupa bila bi nekima iz publike, koji su s nestrpljenjem da čuju Smak zviždali i vikali „napolje, dosta više…”.

U 21.15 sati članovi Smaka pojavili su se na sceni i kao prvu numeru zasvirali „Kad spavaš sam”. Radomir Mihajlović – Točak pozdravio je publiku „Dobro veče! Frka je, frka je! Sve je u našim rukama!“. Publika je skandirala „Točak, Točak„, a bend je nastavio sa „Šumadijskim bluzom”, kada im se pridružio i specijalni gost Pera Džo i oduševio nas sve svojim uveliko poznatim maestralnim sviranjem usne harmonike.

Koncert godine 2012

Nakon toga, usledile su „Ljudi nije fer“, koja je izazvala brujanje prepune Arene, vrisku, aplauze, te „Gore dole” uz koju nas je Smak lansirao visoko… „u orbitu ljubav šalje nas”.

Nakon numere „Profesor”, Borisa Aranđelovića je zamenio poslednji pevač benda Dejan Najdanović Najda koji je žestokim nastupim otpevao „Peti maj”, „Miris nje”, „Idi”, „Možda imam vremena”, „Južni voz” (dva puta).

Brzi ritam zamenio je lagani uz pesme „El Dumo”, „Bluz u praku”, ponovo u izvođenju Borisa Aranđelovića, a onda „Tendži Tandži“, „Nevidljive terazije”, „Alo, Alo“.

Legendarna „Crna dama” označila je kraj regularnog dela. Bez pauze i uobičajnog išcekivanja bisa, ali uz burne aplauze publike, usledio je nastavak koncerta, uz fantastični solo Radomira Mihajlovića (pesma „Ukor“), kojim je, kao i u toku celog koncerta dokazao da je neprikosnoven.

Koncert godine 2012

Usledile su pesme „Satelit”, koji je zapalio publiku koja je i po završetku pesme nastavila da peva horski bez muzičke pratnje, zatim „Plava pesma” i emotivne „Ulazak u harem” i „Zajdi, zajdi”.

„Za kraj imamo još jednu, lepu pesmu”, poručili su, a iz publike se čulo uzvikivanje „Daire, daire, daire”. I bi tako…

Nakon dva sata i 15 minuta maestralne svirke, Smak, praćen vrištanjem publike, otišao je sa bine, a publika prezadovoljna svojim domovima…

„Pevao je kao mladić“, „Jedan je Točak“, „Jesi čuo bubanj?“, „Nadamo se da ih nećemo čekati ponovo 20 godina“

Slažemo se u potpunosti, jedan je Smak! Svetski se dogodio!

Ostale fotografije možete pogledati u službenoj galeriji sajta.

(Visited 113 times, 1 visits today)