Svetski mega car osvojio Novi Sad – Rambo Amadeus u „Fabrici“


Rambo Amadeus @ SKCNS FabrikaSvetski mega car sa svojom muzičkom svitom je ponovo pokorio Novi Sad. Naravno, u najpozitivnijem mogućem smislu, a reč je o grupaciji, poznatijoj pod nazivom Rambo Amadeus, Two Winettous & One more. Stari znanac i rado viđen gost novosadske alternativne i rok scene održao je koncert u klubu Fabrika, a pratnju su mu činili odlični muzičari, Vojno Dizdar za klavijaturama, Miroslav Tovirac za bas gitarom i Saša Ranković za bubnjevima.

„Poslednja rok atrakcija“ je održala dvočasovni multiumetnički događaj, mešajući muzičke stilove od džeza do tehna, a prožimajući sve (glomaznom) poezijom, kritikom i satirom. „Ti si vrh dna – anomalija..“ su stihovi kojima je počeo koncert uz fjužn džezersku pratnju, da bi naglasio kako će svirati naizmenično nove i stare stvari.

Sledile su poeme o natalitetu, čuveni hit „Bolje jedno vruće pivo nego četiri ladna“, priča o privatizovanju svega postojećeg osim crnih rupa i uranijuma, rege hit „Karakter“. Ono što je bilo karakteristično za ovu, pa i sve njegove svirke, dugo godina unazad je velika količina improvizacije i da, uglavnom, nijedna pesma ne zvuči identično sa studijskom verzijom, a to se naročito odnosi na stare hitove, koje publika možda i najviše želi da čuje. Omaž učešću na Evroviziji, kako prošlom tako i nekom budućem bilo je pevanje na plejbek pesme sa albuma „Hoćemo Gusle“ (1989.), pesme „Sokolov Greben“. Sve izvedbe su praćene instrumentalnim bravurama, kako samog Ramba tako i ostalih članova, svako je imao priliku dase pokaže i predstavi publici.

Centralni i najefektivniji deo koncerta je bilo petanestominutno izvođenje mega hita „Fap Mašina“ u izrazitom fank maniru i maniru instrumentala Majlsa Dejvisa (Miles Davis) iz električne ere. Kao i uvek, priča o Rambovim doživljajima za volanom kamiona, kada je ovoga puta sreo šeike i odbio njihove zlatne poluge za FAP-a, dala je svemu zaplet. Narodnjački trenutak je usledio odmah posle – „Rambovo Normalno Kolo“, tj. furiozno sviranje kola. Za oficijelni kraj je ostavljen, najveći hit 2000. godine, dvosmislena pesma „Čobane vrati se“, koju je publika sama horski otpevala uz dirigentsku palicu i gitaru samog autora.

O hemiji između muzičara i publike, na ovom koncertu, ne treba mnogo trošiti reči, jer je činjenica da je upravo komunikacija i razgovor sa publikom jedan od glavnih aduta Ramba Amadeusa. „Ovo nikada nije bilo ovako…!“, zapazio je, vrativši se na binu nakon višeminutnog poziva na bis. Tu nam je ukazao „Kako se zapravo pravi hit“ i to hit elektronske muzike, uz obaveznu konzumaciju „tableta“ i samo četiri reči teksta. Mora se napomenuti da je na trenutak u sve to umetnuo, možda najveći hit „Džemo voli džem“. Na kraju, kao i na početku, kada je završio nastup domaće podrške, grupe Branimir i Neprijatelji, u cilindru i dugačkoj leopard bundi, svetski mega car se povukao sa bine.

  • Foto: SKCNS Fabrika
(Visited 128 times, 1 visits today)