Svetska premijera „Kenny Quarteta“ na Nišvilu


Super džez grupa, koju predvodi klavirista Keni Verner (Kenny Werner), a u kojoj su i saksofonista Dejv Libman (Dave Liebman) i bubnjar Piter Erskin (Peter Erskine), kao i jedan od najtraženijih kontrabasista u SAD – Nemac Johan Vajdenmeler (Johannes Weidenmuller) – imaće jedan od prvih zajedničkih koncerata na Nišvillu 2019 i to završne večeri festivala, u nedelju 11. avgusta.

Formalni vođa ovog sastava je pijanista, kompozitor i aranžer Keni Verner (1951), kojeg je muzičko interesovanje za improvizaciju posle diplomiranja klasičnog klavira na Manhattan School of Music odvelo na Berklee. Nastupao je i snimao sa mnogim velikanima kao što su Dave Douglas, Chriss Potter, Brian Blade, a velikan džez usne harmonike Toots Thielemans nastupao je sa Vernerom u duu punih 17 godina, a saradnja sa Joe Lovanom traje već četiri decenije.

Saksofonista, flautista, kompozitor ali i autor više udžbenika – prekretnica u džez pedagogiji, Dejv Libman (1946) – jedna je od najznačajnijih džez ličnosti od sedamdesetih godina dvadesetog do danas. Veoma brzo je ušao na velika vrata džez scene kao član sastava Elvin Jonesa i Milesa Davisa (gde je svirao na poziciji nekadašnjeg idola Coltrane-a). Krajem sedamdesetih je snimao i išao na turneju sa sastavom Čika Korie (u kojem tada svirao i John Soffield).

Piter Erskin (1954) je jedan od najtraženijih bubnjara tokom poslednjih decenija i dvostruki dobitnik Grammy nagrade. Pojavljuje se kao muzičar na preko 700 albuma (od toga 50 pod svojim imenom ili kao ko-lider) i muzike za filmove. Dobitnik je dve Grammy nagrade: za legendarni Weather Report album 8:30 i Some Skunk Funk kelnskog WDR Big Banda na kojem su učestvovali i Michael Brecker, Randy Brecker i Vince Mendoza.

Najmlađi član ovog kvarteta, kontrabasista Johan Wajdenmeler (1966) tokom poslednjih 20 godina, koliko živi u Njujorku, već je “prvopozivac” mnogih velikih muzičara i sastava među kojima su i Hank Jones trio, Ray Barretto’s New World Spirit, The Carl Allen-Vincent Herring quintet, John Abercrombie quartet, Joe Lovano trio, Kenny Werner, Brad Mehldau, George Benson, John Scofield, Dewey Redman, Randy Brecker i drugi.

(Visited 44 times, 1 visits today)