Sunshine ogrejao u novosadskom klubu „The Quarter“


SunshineNakon nešto više od tri godine, beogradska grupa Sunshine održala je u petak 26. aprila solistički koncert u novosadskom klubu „The Quarter“.

Program je počeo pola sata pre ponoći nastupom relativno mladog hip hop sastava Kobra i Taraban Kru. Nakon dve izvedene pesme, na binu je izašao sastav Sick Soul. Iako su publici nazivi predgrupa bili nepoznati do samog njihovog izlaska na scenu, za većinu posetilaca su bili prijatno iznenađenje. Na sceni su bili nešto više od pola sata i sudeći prema komentarima koji su se mogli čuti u masi, uspeli su da zainteresuju novosadsku publiku. „Sick Soul“ završavaju nastup oko ponoći i nakon petnaest minuta, uz glasan aplauz , na binu izlaze momci iz benda Sunshine

Dobro veče dobri ljudi!“ pozdravlja Bane prisutne i par sekundi nakon toga čuju se prvi zvuci pesme „Zig Zigi„. Koliko god da je publika zagrejana, na samom početku atmosferu kvari loše ozvučenje. Bez obzira na očigledne tehničke greške, nastavljuju u sve žešćem ritmu ne bi li popravili raspoloženje novosadske publike. 

Sviraju „Priđi mi ti“ i masa se polako opušta. Koncert kreće uzlaznom putanjom i nakon svake pesme se oseća sve pozitivnija atmosfera. Skakanje, šutke, horsko recitovanje tekstova i sve puniji klub ukazivali su na to da Sunshine neće izneveriti velika očekivanja i da će do kraja preneti sličan vajb koji su najverniji i najstariji fanovi imali priliku da osetite devedestih na njihovim svirkama u beogradskoj Hali sportova i SKC-u. Bili su u to vreme pravo osveženje na odumirućoj muzičkoj sceni, sa potpuno originalnim stilom i interesantnim nastupom. Poruka i energija koju su širili, bunt iskazan na najgrublji mogući način, surovo i krajnje realno prikazane životne situacije opisane bez ulepšavanja i pokušaja podilaženja potencijalnim slušaocima, privukle su tadašnje generacije, ali i nešto mlađu publiku danas. Na svirku u novosadski klub „The Quarter“ došao je veliki broj starih fanova i od Sunshine-a se očekivalo puno.

Bez obzira na činjenicu da vajb nije bio isti kao nekad, od mlakog početka, došlo je do uzavrele atmosfere. Nastavljaju u još žešćem ritmu, još energičnije i jače. Uz „Budi tu“, i „91 Preview““, atmosfera se diže do usijanja. Oseća se stara dobra energija i hiperaktivnost, kako članova benda tako i publike. Nakon „Misli mene gone“ sviraju i novi singl „Tebraxion“. Iako su je izbacili pre samo dve nedelje, sudeći prema reakciji fanova na svirci , pesma je već našla svoj put do slušalaca.

Prijatno iznenađenje bilo je i pojavljivanje Kize iz kultnog sastava iz devedesetih Robin Hood, koji je na na binu izašao samo da pozdravi publiku i zahvali prijateljima na gostovanju. Jedan od emotivnijih momenata na koncertu bila je i izvedba pesme „Grazija“ kao omaž Džoniju Štuliću. Graziju sviraju nakon prvog odlaska sa scene i dobijaju snažan aplauz ali i potpunu predanost i pažnju publike. Moglo se čuti i par refrena grupe Wu Tang Clan i Massive Attack, Bane je repovao rime iz pesme I againt I od Mos Def-a.

sunshine_the_quarter02

Nakon pesama „Šaban“ i „Kokane“ članovi grupe Sunshine ponovo odlaze sa bine. Novosadska publika aplauzom i dovikivanjem poziva bend da se vrati na scenu. Sviraju „Šipu ga ti meni“, a Bane repuje „na suvo“ uz pratnju bubnjeva, stihove pesama „Kremenko“ i „Kurva“ što izaziva pozitivne reakcije i veliko oduševljenje publike.
Koncert završavaju sa jednim od njihovih najvećih hitova, pesmom „Iza horizonta“.

sunshine_the_quarter03

Sunshine je bez obzira na probleme sa ozvučenjem, uspeo da opravda reputaciju odličnog živog benda. Iako nisu bili energični kao krajem 90-ih, koncert u novosadskom klubu “Quarter“ u velikoj meri opravdao je očekivanja publike. Odlične gitarske solaže, interesantna mešavina roka, panka, metala i repa, spoj tvrdih gitara i ritam mašina uz britke tekstove i prodorne glasove neki su od razloga što ih publika voli, a ovim koncertom su potvrdili da još uvek imaju energije ali i šta da kažu. Da li će bend biti aktivniji u narednom periodu, ostaje da se vidi. Sudeći samo prema pozitivnom fidbeku publike, intezivnije svirke će svakako biti dobra ideja, barem što se novosadske publike tiče.

(Visited 137 times, 1 visits today)