Suede stižu na INmusic


Organizatori INmusic #14 koji se ovog leta održava od 24. do 26. juna u Zagrebu objavili su da legendarni britanski sastav Suede pojačava muzički program festivala.

Suede su se službeno okupili početkom 1990. godine te su počeli snimati demo snimke, a prvo veće priznanje dobili su dve godine kasnije kada ih je Melody Maker proglasio “Najboljim novim bendom u Velikoj Britaniji”. Godinu kasnije objavili su debitantski album Suede koji je osvojio britanske top liste te je proglašen najprodavanijim debitantskim albumom nakon 10 godina u Velikoj Britaniji. S prvim albumom Suede su osvojili nagradu Mercury te su postali jedan od bendova koji je pridoneo činjenici da britpop postane posebni žanr. Zajedno sa bendovima Oasis, Blur i Pulp proglašeni su “velikom četvorkom” britpopa te su ostali jedan od najvećih bendova u istoriji britanske scene.

Album Dog Man Star bend je objavio 1994. godine koji će do današnjih dana ostati zapamćen kao remek delo britpop ere. Sledi Coming Up 1996. kojim su osvojili top liste širom Velike Britanije, ali i sveta. Album je postao i njihov globalno najprodavaniji album, a pet singlova sa albuma našlo se u vrhu brojnih top lista. Četvrti album Head Music objavili su 1999., dok je A New Morning svetlo dana ugledao 2002. godine. Godinu dana kasnije bend je objavio kako idu na pauzu, no na sreću fanova i kritike ponovo su se okupili 2010. godine i najavili turneju. Nakon trogodišnje turneje objavili su šesti album Bloodsports, a 2016. godine i sedmi album Night Thoughts. Svoj osmi album The Blue Hour Suede su objavili prošle godine, a na krilima novog albuma stižu i na svoj premijerni nastup u Hrvatskoj u sklopu INmusic festivala #14!

Suede se pridružuju ionako impresivnom line-upu gde su još The CureFoalsLPKurt Vile & The Violators , Skindred, Peter Bjorn and John, Garbage, te Franku Turneru & The Sleeping Souls  i drugima.

Trodnevne ulaznice za 14. po redu INmusic festival na zagrebačkom Jarunu mogu se kupiti po ceni od 67 evra, dok je cena sedmodnevne kamp ulaznice 33 evra.

(Visited 48 times, 1 visits today)