Stonebride – „Movies, Movies“


StonebrideKarakteristike koje čine ovaj muzički pravac posebnim su teški, sumorni zvuk, spori ritam koji nikada ne ubrzava iznad granica srednjeg tempa i atmosfera nadolazećeg i neizbežnog zla, postapokalipsa, pustoš…

Sve ove karakteristike oslikavaju „stoner“ i „doom“ pravac, a sve te karakteristike ima upravo bend iz Zagreba, po imenu Stonebride. Na našim prostorima nemamo mnogo ovakvog soja muzike, te postojanje i delovanje ovih momaka raduje sve poklonike u spektru od Black Sabbath-a do Stoned Jesus-a.

Razlog više je i album koji je uveliko u pripremi i koji treba da izađe tokom jeseni, a grupa je objavila pesmu „Movies, Movies“, kao i spot za istu. Pesma je sa umerenom distorzijom, ali dovoljnom za pomenutu atmosferu, „kotrljajućim“ i preciznim bubnjevima, u čijem sviranju preovladavaju udarci na tom-ovima i basom koji mora dati nephodnu dubinu. Komplikovanih solo deonica nema, ali ih zamenjuje melodijska tema na gitari koja se provlači kroz nekoliko formi. Prisutno je i više „raspoloženja“, te se pesma završava jačim intezitetom i probijajućim gruvom. Vokal je visok, čist i upozoravajući, a tekst, kao i ostali tekstovi ovog žanra kao središnji motiv koriste Sunce (koje, sa propratnim motivima, se pojavljuje na muralima), kao simbol pustinje, ali i nade koja se polako gasi.

(Visited 77 times, 1 visits today)