Sting, Sinéad O’Connor i Robert Downey Jr. udružili snage za dobrotvorni album


StingSting, Sinéad O’Connor, Robert Downey Jr. i Jonathan Davis iz grupe Korn-a nalaze se među brojnim slavnim ličnostima koji će zajedno snimiti novi album „svetskih molitvi“ koji se očekuje na proleće. Na albumu Prayer Cycle 2: Path to Zero kompozitora Jonathana Eliasa nalaziće se i neobjavljena pesma pokojnog pevača Doors-a Jima Morrisona koju je on sam recitovao.

Iako naziv albuma zvuči kao postapokaliptična video igrica, Prayer Cycle 2: Path to Zero je nastao u korist antinuklearne organizacije Global Zero i predstavlja nastavak slične kompilacije iz 1999. u čijem su stvaranju učestvovali James Taylor, Alanis Morissette i Nusrat Fateh Ali Khan. „Album predstavlja neku vrstu molitve za nastavak, jer se odnosi na svet današnjice“, rekao je Elias za Billboard.com.

Ako ovo zvuči kao hipi govor, nije ni čudo, s obzirom da dolazi od strane hipija sa gomilom prijatelja. Elias je upoznao Stinga za vreme snimanja A Guide to Recognising Your Saints, filma iz 2006. koji je producirao frontmen Police-a. Osim što je kompozitor ubedio pevača da učestvuje u snimanju „Prayer Cycle 2“, uspeo je da ubedi i njegovu ženu Trudie Styler.

Na albumu se nalazi sedam pesma u čijem su snimanju učetsvovali Salif Keita, Jon Anderson iz Yes-a, frontmen System of a Down-a Serj Tankian, tibetanski pevač Yungchen Lhamo, Rahat Fateh Ali Khan, Alex Ebert i mnogi drugi.

Posle pet godina snimanja, ploča je trebalo da se zove „A Thousand Sins“, ali Elias je morao da otkaže sve nakon što je Linkin Park objavio svoj četvrti album. „Osmislili smo ceo umetnički sadržaj i onda se pojavio Linkin Park“, kaže Elias. Prema rečima kompozitora, frontmen Linkin Park-a Chester Benningtona je takođe trebao da da svoj doprinos na albumu, ali dogovor na kraju nije postignut.

Uprkos mnogim poznatim muzičarima koji će se pojaviti na albumu, najveću pažnju privuklo je recitovanje Jima Morrisona. Elias je bio prijatelj pokojnog producenta Doors-a Paula Rothchilda, koji mu je dao kopiju gde Morrison recituje svoju pesmu „Moonshine Night“. Iako je ova kopija cirkulisala na Internetu, ovo je njeno prvo zvanično pojavljivanje; pesma prati priču nativnih Amerikanaca „čija je zemlja uzurpirana za vreme stvaranja atomske bombe“.

„Kontaktirao sam porodicu Morrison preko njihovih advokata i rekao im o svom projektu i oni su pristali da učestvuju“, kaže Elias. „Mnogo mi znači što mogu da koristim Jimov rad jer sam njegov obožavalac i neko ko gaji duboko poštovanje prema njegovom zaveštanju.“

„Prayer Cycle 2: Path to Zero“ izlazi 10. maja.

(Visited 65 times, 1 visits today)