Sting optužen da je licemer


Popularni muzičar Sting nastupio je pre nekoliko meseci u Uzbekistanu, na koncertu koji je organizovala Gilnara Karimova, ćerka ozlogašenog diktatora Islama Karimova, što je poljuljalo njegov imidž osobe koja se bori za ljudska prava, prenosi „Dejli mejl“.

Koncert je održan oktobra prošle godine, a cena karte se kretala i do 1.600 evra, što je vrednost 45 prosečnih plata u toj zemlji, dok je Sting za ovaj nastup inkasirao preko dva miliona evra. Ispred dvorane su bili postavljeni video bimovi preko kojih je na hiljade ljudi koji nisu mogli da priušte kartu, gledalo koncert britanske zvezde.

Stingu se ne zamera visina honorara, kao ni cena karata, već činjenica da je pristao da nastupi na koncertu koji je organizovala ćerka predsednika Karimova, koji je optužen da za krvoproliće 2005, kada je na ulicama grada Andižana ubijeno na stotine demonstranata. Od kada je 1989. došao na vlast, pretpostavlja se da je Karimov zatvorio preko 6.000 političkih neistomišljenika, a po priči nekadašnjeg britanskog ambasadora u toj državi, čak je naredio da se neki njegovi protivnici živi skuvaju.

Stingov pristanak da nastupi u Uzbekistanu mnogi tumače kao dokaz njegovog licemerja, pogotovu što je ovaj muzičar poslednjih 30 godina aktivista nevladine organizacije „Amnesti internešnl“ koja se bori za ljudska prava.

Pored Stinga, i Rod Stjuart i Hulio Inglesijas su imali koncerte u Uzbekistanu, dok je fudbalska zvezda Kristijano Ronaldo posetio fudbalski klub „Bunjordkor“ koji je u vlasništvu predsednikove ćerke. Mišljenje brojnih diplomata je da ovim potezima predsednik Uzbekistana želi da učvrsi svoj ugled u zemlji, i poveća kredibilitet u svetu.

Sting je izjavio da je nastupio na koncertu koji je organizovala g-đa Karimova, ali da misli da ga je sponzorisao Unicef.

„Svestan sam imidža koji ima predsednik Karimov, ali sam ipak pristao da održim koncert. Smatram da kulturološka blokada može samo da izazove kontra efekat“, rekao je Sting.

Autor: M. Dražić/Blic online

Foto: Reuters

Izvor:

Blic Online

(Visited 46 times, 1 visits today)